Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova, s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani. Anunțul a fost făcut de fostul ministru al Economiei, Constantin Tampiza, pe o rețea de socializare.

Primul președinte al Republicii Moldova a decedat

Primul președinte al Moldovei, Mircea Snegur, a murit. Vestea tristă a fost dată de fostul ministru al Economiei, Constantin Tampiza, pe o rețea de socializare. Liderul s-a stins din viață la vârsta de 83 de ani, din cauza unei boli incurabile.

„La 13 septembrie, la ora 23:30 Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lângă cei drepți”, a anunţat Tampiza pe pagina sa de Facebook.

Mircea Snegur s-a născut la data de 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca. În anul 1956 a absolvit Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti, iar studiile superioare le-a urmat la Institutul Agricol din Chişinău. Aspirantura a făcut-o la catedra de fitotehnie a aceluiaşi institut. De specialitate, Mircea Snegur a fost agronom-savant, deținând și titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole

În perioada anilor 1961-1968 a lucrat drept agronom şi preşedinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti, după care a activat în calitate de: director al Staţiei Experimentale pentru Culturile de Câmp (1968-1973), şef al Direcţiei principale ştiinţă agricolă a Ministerului Agriculturii (1973-1978), director general al Asociaţiei Ştiinţifice de Producţie “Selecţia” şi director al Institutului de Cercetări Ştiinţifice în Domeniul Culturilor de Câmp din oraşul Bălţi (1978-1981).

Între anii 1981-1985 a devenit prim-secretar al Comitetului Raional Edineţ al PCM, iar din anul 1985 pînă în anul 1989 a ocupat funcţia de secretar al CC al PCM.

Din anul 1989 până în 1990 a activat în funcția de Preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM şi de Preşedinte al Sovietului Suprem al RSSM. Iar începând din data de 3 septembrie 1990 și până la 1 decembrie 1996 a deținut funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova.

Citeste si:
Rusia neagă acuzația Republicii Moldova. Moscova nu pregătește...
Rusia neagă acuzația...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Septembrie 2023 - 12 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.