Accizele si TVA vor fi reduse inainte de finalul acestui an, in avans fata de programul anuntat prin proiectul noului cod fiscal, pentru ca populatia sa nu-si amane comportamentul de consum, mai ales in noiembrie si decembrie, care sunt luni de varf, a anuntat ministrul Finantelor, Darius Valcov.

"Sunt doua masuri, reducerea TVA si la accize care, va spun in premiera, nu vor astepta 1 ianuarie 2016, pentru a nu crea un gol in noiembrie si decembrie, luni care sunt de regula de consum. Nu vrem ca populatia sa-si amane consumul pentru a astepta reducerea taxelor din ianuarie (...) Sper ca pana la sfarsitul lunii mai si inceput de iunie, codurile sa fie adoptate de Parlament si sa nu fie modificate fundamental", a spus Valcov.

Ministrul Finantelor a aratat ca relaxarea fiscala gandita pentru urmatorii 5 ani are in vedere parcursul Romaniei pentru urmatorii 12 ani, in care obiectivul este depasirea nivelului mediu al UE privind PIB per capita. "Ne dorim ca in 12 ani Romania sa depaseasca media UE privind PIB per capita. Nu se poate fara o crestere economica sustinuta. Media de 3% din ultimii ani nu e suficienta pentru recuperarea decalajelor", a spus Valcov, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca desi Romania este parte a Uniunii Europene si membra NATO, se gaseste intr-un mediu competitional acerb, iar o fiscalitate pro investitionala ar putea sa reprezinte un atuu important. "Marile companii aleg sistemul fiscal care le avantajeaza cel mai mult (...) Credem ca acest al treilea atuu, al fiscalitatii, va putea repune Romania, nu imediat, dar in urmatorii 2-3 ani de la aplicare, si nu este vorba doar codurile fiscale, s-o repozitioneze, astfel incat sa stim in ce directie mergem", a spus Valcov.

Oficialul MFP a detaliat cum s-a ajuns la propunerile de relaxare fiscala, aratand ca simularile au plecat de la experienta anilor trecuti pentru a se calcula nivelul optim pentru TVA si accize, respectiv de la comportamentul de consum relativ la niveluri ma mari sau mai mici ale acestor taxe, precum si viteza de creare a locurilor de munca.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

"Avem azi peste un milion de romani care lucreaza fara forme legale. Incercam sa-i aducem la lumina, pe de o parte ca sa fie platite contributiile, pentru ca agentii economici sa nu-i mai ascunda, poate ca au avut motive din cauza unor taxe foarte inalte, iar pe de alta parte pentru a-i proteja. Din pacate, mare parte dintre ei sunt tineri si nu realizeaza ca peste 20-30 de ani se asteapta sa ia o pensie si statul nu va putea sa le-o dea", a adaugat Valcov.

Masurile de relaxare fiscala propuse prin noul proiect de Cod Fiscal vor duce la neincasarea unor venituri bugetare de peste 37 miliarde lei in patru ani, jumatate din suma fiind insa recuperata pe baza efectului pozitiv care va fi inregistrat in economie, potrivit estimarilor Guvernului.

Scenariul publicat in nota de fundamentare a proiectul de Cod Fiscal arata un impact negativ brut de 16,4 milliarde lei in 2016, din care cea mai mare parte, respectiv 11,5 miliarde lei, va proveni din scaderea TVA cu patru puncte procentuale, de la 24% la 20%. Tot pentru anul viitor, Guvernul se asteapta la o scadere a incasarilor din accize cu 2,8 miliarde lei, ca urmare directa a reducerii nivelului de accizare propus pentru benzina, motorina, bere si bauturi alcoolice, precum si al eliminarii accizelor la cafea, blanuri si bijuterii, concomitent cu o devansare a calendarului de crestere a accizelor la tutun.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Eliminarea impozitului pe constructiile speciale (taxa pe stalp) va duce la un minus bugetar de mai mult de 1 miliard de lei. Intr-o alta prezentare a masurilor fiscale propuse, efectul brut al masurii se cifreaza la 1,6 miliarde lei.

Guvernul estimeaza ca in urma masurilor aplicate vor fi recuperate in urmatorii trei ani venituri de 16,67 miliarde lei, din care 9,45 miliarde lei in 2016, 3,75 miliarde lei in 2017 si 3,47 miliarde lei in 2018.

Astfel, pentru anul viitor, Executivul se asteapta recuperarea unor venituri de 6,4 miliarde lei dupa scaderea TVA (2 miliarde lei in plus chiar din TVA, pe fondul cresterii consumului, 1,9 miliarde lei CAS suplimentar, 0,6 miliarde lei din impozitul pe venit si alte 2 miliarde lei taxe si impozite din efect de multiplicare). Tot la venituri recuperate, Guvernul anticipeaza un nivel de 1,53 milliarde euro pe accize si 1 miliard de euro ca urmare a eliminarii impozitului pe dividende.

Citeste si:
Percheziții DNA la Ministerul Finanțelor. Biroul unui șef din...
Percheziții DNA la Ministerul...

Pentru 2017, cand proiectul de Cod Fiscal prevede scaderea CAS atat la angajat, de la 10,5% la 7,5%, cat si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, nota de fundamentare indica un impact negativ de aproape 8 miliarde lei, iar veniturile recuperate se situeaza la 3,75 miliarde lei, cea mai mare parte (2,7 miliarde lei) fiind chiar rezultatul masurii de taiere a CAS.

Finantele au trecut in nota de fundamentare un impact negativ pentru 2018 de 7,7 miliarde lei, din care 5,8 miliarde lei vor rezulta din reducerea cu inca doua puncte a TVA, de la 20% la 18%. Veniturile recuperate sunt estimate la 3,5 miliarde lei, din care 2,8 miliarde vor fi incasari suplimentare ca urmare a efectului pozitiv al reducerii TVA.

Pentru 2019, cand proiectul de Cod Fiscal prevede reducerea cotei unice cu doua puncte procentuale, de la 16% la 14%, Guvernul estimeaza un minus direct de 4,8 miliarde lei, compensat partial, cu 2,5 miliarde lei, de venituri recuperate. Astfel, pentru intervalul 2016-2019, pierderea bruta de venituri bugetare se ridica la peste 37 de miliarde lei ( 8,4 miliarde de euro), in timp ce pierderea neta s-ar cifra la aproximativ 19 miliarde lei (4,5 miliarde euro).

Citeste si:
Darius Vâlcov a fost dat în urmărire generală de Poliția Română
Darius Vâlcov a fost dat în...

Guvernul estimeaza un plus de crestere economica din masurile de relaxare fiscala fata de prognozele actuale de 1,7 puncte procentuale in 2016, 0,6 puncte in 2017, 0,7 puncte in 2018 si 0,5 puncte in 2019. Potrivit acestui scenariu si estimarilor oficiale, Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 4,7% anul viitor, 3,9% in 2017 si 4,2% in 2018.

De asemenea, Guvernul se asteapta ca pana in 2019 sa fie create peste 500.000 de locuri de munca, din care 325.000 locuri de munca numai anul viitor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.