În ultimii ani, optimizarea consumului de energie electrică a devenit o preocupare tot mai mare pentru mulți dintre noi. Acest aspect devine și mai evident în timpul sezonului rece când consumul energetic se reflectă puternic în factura pentru utilități.

Iată patru metode practice de a spori eficiența energetică a locuinței tale și de a diminua în mod semnificativ cheltuielile.

Izolează termic locuința

În anotimpul rece, peste 50% din energia consumată într-o locuință poate proveni din încălzire. Scopul termoizolaţiei este acela de a reduce pierderile semnificative de căldură ce au loc prin pereți (suprafața cea mai mare aflată în contact cu exteriorul). Pereții izolați nu vor disipa căldura în exterior, ci o vor elibera înapoi în interior. În acest fel, vei diminua în mod considerabil și necesitatea de încălzire a locuinței. Un sistem eficient de izolare termică îți oferă o temperatură confortabilă pe tot parcursul anului și mai puțin condens, igrasie sau mucegai.

Asigură-te că descoperi toate punctele vulnerabile prin care se elimină căldura și prin care pătrunde frigul. De exemplu, alte zone care trebuie bine etanșate sunt ferestrele. Adaugă și niște draperii groase pentru a păstra mai ușor căldura în timpul nopții.

Folosește sisteme și dispozitive inteligente

Termostatul de ambient reprezintă cel mai util mod de a monitoriza, controla și economisi energia. Acest dispozitiv îți oferă posibilitatea de a seta temperatura dorită conform unui program prestabilit și apoi căldura va fi oprită sau pornită în mod automat.

Instalează un termostat centralei tale termice și va consuma mai puțin indiferent că funcționează pe gaz sau că este electrică. De asemenea, dacă folosești încălzirea prin pardoseală, apelează la termostate pentru incalzire prin pardoseala pentru că permit economii substanțiale și pot face mici minuni în ceea ce privește eficiența energetică a casei tale. Termostatul produce economii de energie atât iarna, cât și vara, în cazul sistemelor de climatizare.

Citeste si:
Cum diminuezi consumul de energie acasă, fără să renunți la...
Cum diminuezi consumul de...

Temporizatoarele și senzorii de mișcare sunt și ele o idee excelentă pentru a reduce consumul de energie electrică. De exemplu, adăugând senzori de mișcare sau temporizatoare sistemelor de iluminare, poți ajusta setarile pentru a avea lumină la ore prestabilite sau doar atunci când este detectată vreo mișcare.

Utilizează electrocasnice eficiente energetic

Electrocasnicele reprezintă o parte semnificativă a consumului de energie dintr-o gospodărie. Alege pentru casa ta aparate eficiente energetic, din clase superioare celor pe care le înlocuiești. Clasa energetică a electrocasnicelor este un indicator care te ajută să identifici produsele care consumă mai puțină electricitate. Cu cât este necesară mai puțină energie pentru a obține rezultatul dorit, cu atât indicatorul de eficiență energetică va fi mai ridicat. Ia în calcul și faptul că începând de la 1 martie 2021 vechea clasificare (de la A+++ la G) a fost înlocuită cu un nou sistem care cuprinde șapte clase de energie electrică (de la A la G).

Citeste si:
Propunere PSD: Plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la...
Propunere PSD: Plafonarea...

În plus, achiziționează electrocasnice care oferă posibilitatea de a alege între diverse programe sau trepte de reglare și care au modul economic încorporat. De asemenea, nu uita să oprești electrocasnicele atunci când nu le folosești. Chiar și modul stand-by poate reprezenta o sursă semnificativă de consum inutil.

Înlocuiește becurile tradiționale cu cele cu tehnologie LED

Înlocuiește becurile tradiționale cu cele cu tehnologie LED. Acesta este unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a reduce consumul de energie electrică. Becurile LED consumă semnificativ mai puțin și au o durată de viață mai lungă decât cele incandescente.

De asemenea, folosește lumina naturală când poți, stinge toate luminile când părăsești o încăpere și, dacă e posibil, apelează la sisteme de iluminare cu intensitate reglabilă.

Citeste si:
Urmează o nouă criză? Cum s-a schimbat politica de consum,...
Urmează o nouă criză? Cum s-a...

Termoizolează, folosește sisteme inteligente cu termostat sau temporizator, alege cu grijă electrocasnicele, înlocuiește becurile și vei face pași importanți în direcția unei case mai eficiente energetic. Acest lucru se va reflecta în facturi mai prietenoase!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.