UPC a anuntat ca platforma sa de satelit, Focus Sat, a suspendat temporar transmisia Antena 1, Antena Stars, Euforia, Gsp TV si Antena 3, incepand de joi, din cauza conditiilor si costurilor inacceptabile impuse de Antena Group, insa aceasta din urma spune ca solicitarea sa a fost una echilibrata.

Decizia Focus Sat de a scoate temporar din grila televiziunile Antena 1, Antena Stars, Euforia Lifestyle, Gsp TV si Antena 3 "vine ca urmare a impunerii, de catre Antena Group, a unor conditii si costuri inacceptabile, care ar avea repercusiuni directe asupra clientilor Focus Sat si pe care compania continua sa le negocieze, in interesul acestora", spune UPC Romania intr-un comunicat remis joi dimineata.

Potrivit MEDIAFAX, reprezentantii UPC Romania au spus ca cele cinci televiziuni ale Antena Group au fost scoase de pe platforma Focus Sat in noaptea de miercuri spre joi, la ora 00.00. Acestia au precizat ca de aceasta decizie nu vor fi afectati si abonatii pachetelor de cablu ai UPC Romania.

Pe de alta parte, potrivit comunicatului UPC, "Focus Sat isi exprima regretul ca aceasta situatie poate produce inconveniente clientilor sai". "(...) compania le va oferi acestora 5 canale, fara costuri suplimentare, pentru a compensa absenta temporara a canalelor Antena Group din grila. Astfel, incepand cu 6 februarie 2014, toti clientii Focus Sat se vor putea bucura de posturile Discovery Science, Discovery World, History Channel, National Geographic Wild si Bollywood TV in pachetul de baza, Familia", se arata in comunicat.

"Consideram ca decizia Antena Group si modul de abordare a acestei situatii sunt inacceptabile la adresa utilizatorilor, in contextul in care ni se solicita marirea de peste 4 ori a costului per abonat. Aceasta majorare de tarif ar genera un impact negativ asupra clientilor nostri, iar acceptarea unei asemenea cresteri de pret in numele clientilor nu a reprezentat o optiune rezonabila pentru noi. Vrem sa ne asiguram ca toate solicitarile Antena Group au in vedere oferirea unor conditii stabile si rezonabile, in raport cu valoarea oferita clientilor si ca promisiunile facute clientilor Focus Sat vor fi respectate si pe viitor. De aceea continuam sa exploram toate optiunile, in speranta gasirii celei mai bune solutii pentru clientii nostri", a declarat Catalin Itu, Country Director Focus Sat Romania.

De cealalta parte, intr-un comunicat remis miercuri seara, Antena Group spune ca, in urma negocierilor privind prelungirea contractului de retransmisie a televiziunilor Antena 1, Antena Stars, Antena 3, Euforia si Gsp TV cu compania Focus Sat, "partile nu au cazut de acord in ceea ce priveste termenii comerciali".

Citeste si:
(P) Aplicatia Ownzones Passport, disponibila acum si in Romania...
(P) Aplicatia Ownzones...

"Ca atare, conform adresei 721/05.02.2014 trimisa de Focus Sat companiei noastre, retransmisia posturilor Antena Group pe aceasta platforma va fi intrerupta incepand cu 6 februarie 2014", se spune in comunicatul Antena Group.

Antena Group sustine ca oferta adresata de Focus Sat nu reflecta valoarea comerciala a televiziunilor Antena 1, Antena Stars, Antena 3, Euforia si Gsp TV si nici cifrele de audienta inregistrate de acestea. "Sumele de retransmisie negociate reprezinta o solicitare comerciala echilibrata, aplicabila politicii comerciale din piata de distributie, fiind in conformitate cu contractele existente actualmente pe piata", afirma Antena Group.

Antena Group precizeaza ca "este in continuare deschisa negocierilor cu compania Focus Sat, in vederea gasirii unei solutii in favoarea publicului telespectator".

Citeste si:
Al doilea satelit românesc construit de elevi a trecut testele și...
Al doilea satelit românesc...

Antena 1, Antena Stars, Antena 3, Euforia si Gsp TV sunt in lista televiziunilor "must carry", care trebuie distribuite obligatoriu de toti cablistii din Romania. Insa lista "must carry" se aplica, potrivit legislatiei audiovizualului, doar operatorilor de cablu, nu si platformelor de satelit (DTH), asa cum este Focus Sat.

Pe de alta parte, UPC Romania a transmis, in 27 ianuarie 2014, o adresa Consiliului National al Audiovizualului (CNA) in care sesiza Consiliul cu privire la "actiunile abuzive" ale Antena Group, care "conditioneaza tehnic si financiar" retransmisia televiziunilor Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia TV si Gsp TV, incalcand astfel prevederile legislatiei audiovizualului privind regimul "must carry".

Principiul "must carry" este reglementat prin articolul 82 din Legea audiovizualului si le impune operatorilor de cablu sa retransmita anumite televiziuni. Totodata, acelasi principiu le impune si televiziunilor difuzate in pachetul "must-carry" al cablistilor sa fie libere la retransmisie si fara conditionari tehnice si financiare.

Citeste si:
Metropola TV urcă în topul televiziunilor cu cel puțin 25 de...
Metropola TV urcă în topul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.