“Pe-o margine de lume” mai are o sora

Cautarea adevarului seamana uneori cu un basm din “1001 de nopti”. Te duci sa-l cauti la mii de kilometri de casa, iar cand ajungi acolo cineva iti spune ca se afla in fundul curtii tale. si descoperi, la intoarcere, ca chiar acolo era.

Am primit la redactie, urmatorul link: www.youtube.com/results?search_query=Mirita+si+Mamaia&search_type=. L-am accesat si ce credeti ca am descoperit? O alta asemanare flagranta, a aceleiasi melodii, “Pe o margine de lume”, dar nu cu piesa lui Bustamante, ci cu alta, autohtona. Ieri, pe la pranz, adresa n-a mai putut fi accesata. Cine stie? - o fi blocat-o cineva, din gresala...

Am descoperit insa o alta adresa la care se poate asculta mixajul celor trei fraze muzicale: http://www.youtube.com/watch?v=FTioUd7hj-c.

Este vorba, asa cum puteti constata singuri, de o piesa care a concurat la Mamaia in 1986: “In seara asta, iarasi, vom fi doi”, a compozitorului Valentin Munteanu.

6 MASURI IDENTICE.

Inca am fi putut accepta, ca ipoteza de lucru, posibilitatea coincidentelor, mai ales ca, juridic vorbind, nu se poate vorbi de plagiat daca nu se dovedeste intentia. Declaratia unui alt compozitor, Florentin Milcof, restrange insa “plaja” interpretarilor: "Nu am partipriuri cu nimeni si nu acuz pe nimeni de plagiat, fiindca nu reprezint o institutie abilitata. Dar pot sa spun, in calitatea mea de muzician, ca, daca Andrei Tudor s-a inspirat, a facut-o intr-un mod inteligent. Linia melodica a piesei <<Pe-o margine de lume>> are doar trei masuri identice cu cea a piesei <<in seara asta, iarasi, vom fi doi>>, compusa de Valentin Munteanu.

Linia armonica, in schimb, este aceeasi la jumatate din refren: are sase masuri identice. Nu-l acuz pe Andrei Tudor, insa ma deranjeaza echipa care s-a ocupat anul acesta de Eurovision. A tratat totul cu superficialitate. Nu e permis sa reprezinti Romania cu o piesa asupra careia planeaza suspiciunea de plagiat. Piesa lui Valentin Munteanu se studia la diverse clase de canto, unde Ionel Tudor era corepetitor". Informatia din ultima fraza este stupefianta. Dar, dincolo de suspiciunea grava de plagiat care planeaza asupra piesei lui Andrei Tudor, mai grav este ca s-a ajuns aici. Scandalul a izbucnit spontan, pentru ca: 1. Exista o mare discrepanta intre preferintele online ale publicului (peste 90% au fost in favoarea piesei “Shine”, interptretata de Biondo) si rezultatul televotingului; 2. Regulamentul de concurs nu a fost respectat; 3. doi dintre membrii juriului (Victor Socaciu si Titus Andrei) au depunctat piesa pe criterii national(ist)e si au mai si declarat-o pe post.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.