Gurul trupei Beatles, care a adus in vest meditatia transcendentala, Maharishi Mahesh Yogi, in varsta de 91 de ani, a incetat din viata in locuinta sa olandeza marti noaptea, au anuntat miercuri apropiati ai sai, potrivit Reuters.

Maharishi Mahesh Yogi a devenit cunoscut dupa ce membrii Beatles, John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr, l-au vizitat in Himalaya in 1968 pentru a deprinde tehnicile meditatiei transcendentale.

Imagini filmate cu cei patru Beatles care stau cu picioarele incrucisate, imbracati in robe alte cu ghirlande de flori, au facut inconjurul lumii. Li s-au alaturat Mike Love de la Beach Boys, cantaretul britanic Donovan si actrita americana Mia Farrow.

Dupa ce a educat mai multe dintre vedetele anilor '60 si '70, gurul cu plete si barba alba a capatat notorietate mondiala si a avut mai mult de cinci milioane de adepti care i-au studiat metodele.

"Sfintia Sa Maharishi Mahesh Yogi ... a incetat din viata in pace", a anuntat miscarea sa, Global Country of World Peace. "Lucrarea lui Maharishi este completa. A facut ceea ce si-a propus in 1957 - sa puna bazele unei lumi pacifiste. Acum, Maharishi este primit cu bratele deschise in rai", potrivit declaratiei.
Maharishi si-a mutat cartierul general in micul oras olandez Vlodrop in 1990.

A facut deseori apel la fonduri pentru a promova pacea in lume si si-a construit un imperiu financiar ce includea de la afaceri imobiliare la o companie de medicamente si cosmetice.

Maharishi a pus bazele unor universitati si scoli in intreaga lume, iar partidul sau, Partidul Legii Naturale - care promoveaza levitatia yoga, sarituri in aer din pozitia lotus, si-a facut campanie in zeci de tari.
Meditatia transcendentala, cunoscuta ca TM practicantilor, presupunea recitarea unei mantre despre care se spune ca ajuta mintea sa-si pastreze calmul in situatii de stres. Practica a capatat respect din partea comunitatii medicale de-a lungul anilor, dupa ce Maharishi i-a provocat pe cercetatorii din Vest sa-i investigheze beneficiile pentru sanatatea umana.

Regizorul David Lynch spune ca aceasta tehnica i-a schimbat viata, ceea ce este valabil si pentru alte milioane de oameni de toate varstele si religiile.

Luna trecuta, Maharishi a renuntat la sefia organizatiei sale si a spus ca se va retrage in liniste.
Nascut in India centrala, Maharishi vorbea rar despre tineretea sa si spunea ca trecutul nu-l interesa foarte tare.

A vizitat pentru prima data Statele Unite in 1959 intr-un turneu mondial de prezentare a meditatiei transcendentale, iar din 1961 a inceput sa formeze profesori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.