Starurile rock, cunoscute pentru stilul de viata agitat, au de trei ori mai multe sanse sa moara prematur, decat au oamenii obisnuiti, arata un studiu care a luat in considerare peste 1.000 de artisti britanici si americani, de la Elvis Presley pana la rapperul Eminem.

Intre 1956 si 2005 s-au produs 100 de decese in randul celor 1.064 de muzicieni pe care i-au avut in vedere cercetatorii de la Centrul pentru Sanatate Publica de la Universitatea John Moores din Liverpool.

Printre cei care au murit prematur se numara Elvis Presley, vocalistul The Doors Jim Morrison, chitaristul Jimi Hendrix, Marc Bolan de la trupa T Rex si Kurt Cobain de la Nirvana. Peste un sfert dintre decesele inregistrate in randul artistilor au fost legate de abuzul de droguri si alcool, potrivit studiului publicat in Journal of Epidemial Community Health.

"Lucrarea vorbeste despre o populatie de staruri rock si pop care este supusa unor riscuri disproportionate de deces cauzat de alcool sau droguri", a spus Mark Bellis, conducatorul echipei care a realizat studiul.

Cercetatorii au descoperit ca muzicienii sunt supusi celor mai mari riscuri in primii cinci ani de cand devin celebrii, cu rate ale mortalitatii de trei ori mai mari decat normalul. Hendrix, Bon Scott de la AC/DC si punk rocker-ul Sid Vicious au murit toti, in primii cinci ani de cand au cunoscut succesul, a adaugat Bellis.

Acesta a mai precizat ca studiul ridica problema oportunitatii de a folosi starurile rock pentru transmiterea de mesaje de sanatate publica, de exemplu in campaniile antidrog, atata timp cat stilul lor de viata este atat de periculos.

"In industria muzicala, factori ca stresul, scaderile de popularitate, expunerea la medii unde alcoolul si drogurile sunt usor de procurat pot contribui la consumul de substante si alte comportamente autodistructive", se arata in raport.

Bellis a sugerat ca rata mare a mortalitatii printre rockerii in varsta americani ar putea fi legata de apetitul mai mare al continentului pentru turneele de revenire, care ii expun pe artisti la mai multi ani de viata nesanatoasa, in stilul "rock 'n' roll".

O alta cauza ar putea fi ingrijirea medicala redusa de care beneficiaza fostele vedete americane care nu au asigurare medicala, a afirmat Mark Bellis.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.