Controversa a fost declansata de orientarea sexuala a lui "Alexandru cel Mare", in pelicula regizata de Oliver Stone
Superproductia hollywoodiana "Alexandru", mult-asteptatul fim al regizorului Oliver Stone despre biografia lui Alexandru cel Mare, starneste controverse inca inainte de lansarea sa, prin referirea explicita la bisexualitatea marelui comandant militar macedonean din antichitate, relateaza Reuters. Productia, care a costat 160 de milioane de dolari, il are in rolul titular pe Colin Farrell si va fi lansata miercuri, 24 noiembrie. Nueroase voci afirma insa ca Oliver Stone, un regizor ale carui filme nu au fost niciodata lipsite de controverse, isi asuma un mare risc prin includerea unor scene in care Alexandru cel Mare, blond in viziunea hollywoodiana, isi imbratiseaza cu patima cel mai bun prieten, Hephaestion. "Alexandru nu a fost invins decat o data - de coapsele lui Hephaestion", suna o replica din film. Organizatiile de homosexuali si lesbiene au salutat initiativa de a introduce in filmele istorice scene de acest fel. In plus, intepretul rolului principal, Colin Farrell, declara recent intr-un interviu ca nu a avut nici un fel de problema cu interpretarea unui astfel de rol pentru ca "Oliver nu a facut altceva decat sa respecte adevarul istoric, iar sexualitatea ambivalenta era o caracteristica a acelor vremuri".

Profund ofensati de descrierea lui Alexandru ca bisexual, grecii au reactionat vehement, un grup de avocati avertizand ca va da in judecata studiourile Warner Bros si pe Oliver Stone, daca acestia nu vor preciza explicit caracterul pur fictional al filmului, nebazat pe documente. "Nu suntem impotriva homosexualilor. Dorim numai ca producatorii acestei pelicule sa precizeze foarte clar pentru audienta ca filmul este fictiune pura si nu o relatare suta la suta adevarata a vietii si caracterului lui Alexandru cel Mare", a precizat avocatul Iannis Varnakos pentru Reuters. Toti cei implicati in realizarea filmului au insistat insa ca productia prezinta adevarul istoric si reflecta moravurile pagane din jurul anului 330 inainte de Hristos, cand Alexandru cel Mare a cucerit un imperiu intins de la Mediterana pana in actualul Afganistan, inainte de moartea sa misterioasa, la 33 de ani. Superproductia a fost filmata in cea mai mare parte in Maroc si Thailanda, iar deloc in Grecia, intrucat guvernul de la Atena s-a aratat, inca de la inceput, nemultumit de portretul facut eroului antic macedonean


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.