Prezentatoarea tv a intentionat sa se adreseze instantei, dar s-a razgandit dupa ce prietenii din televiziune au sfatuit-o ca „nu e cazul de tiganeala“

Desi mass-media de divertisment reprezinta un domeniu unde creativitatea primeaza, multi dintre angajatii din televiziuni stau destul de prost la capitolul imaginatie. De aceea, ei prefera sa fure, pur si simplu, ideile altora si sa se prezinte cu ele in fata sefilor ca si cum le-ar apartine. Dupa cascadorul Marian Chirvase, o alta vedeta are de-a face cu hotii de idei, lipsiti de moralitate, dar "dotati" cu minti inguste, incapabile de inovatie. Cum in Romånia furtul intelectual a devenit deja o practica obisnuita, Tania Budi a ales sa uite de drepturile sale de autor.

Pe Tania Budi am revazut-o, dupa cativa ani de absenta de pe sticla, in serialul "La urgenta", regizat de Andrei Zinca. Cu toate ca rolul Laurei, sotia doctorului Max Colibaba, nu a fost unul principal, blonda spune ca experienta de la TVR a fost una deosebita si ca s-a bucurat sa regaseasca pe platourile de filmare oameni de calitate: "N-am avut norocul unor replici care sa genereze prea multa actorie.

Experienta a fost insa minunata. Sa lucrezi intr-un context exclusiv profesionist e vital pentru talentul si evolutia unui actor. M-am inteles excelent cu absolut toata lumea. Cu majoritatea ma stiam de foarte multi ani. Acum insa, am avut prilejul sa il cunosc si pe domnul Victor Rebengiuc, in care am descoperit si un om de mare statura, nu numai un actor care iti taie rasuflarea. Si pe Claudiu Istodor am avut marea bucurie sa-l cunosc personal tot acum, chiar daca noi am mai colaborat la emisiunea de teatru 'Scena>> de la TVR 1, in 2002. Cu Horatiu Malaele am avut un proiect acum cativa ani, dar, din motive tehnice, nu s-a putut realiza. Pacat, era vorba de o piesa de teatru extrem de fina".

Au mai patit-o si altii

Si, pentru ca tot a revenit pe micile ecrane, Tania s-a gandit la un proiect de televiziune, legat de filme, pe care l-a prezentat, cu incredere, unui post TV. Daca initial producatorii postului i-au dat un raspuns negativ Taniei in privinta conceptului, un om din echipa de marketing l-a preluat, totusi, fara acordul vedetei, modificandu-l putin, dar pastrand, in mare, ideea de baza: "Am avut in decembrie un proiect de care ma indragostisem si pe care-l 'inventasem>>, dar l-am prezentat fara sa-mi iau precautii, asa ca cineva a considerat sa-l faca altfel si, pur si simplu, a furat ideea, pe care, de altfel, o va si folosi". Pentru a evita un conflict si cateva infatisari la tribunal, Tania a renuntat sa-si ceara drepturile de autor, desi ar putea actiona in instanta televiziunea respectiva: "Prietenii mei din bransa mi-au zis ca lucrurile astea se intampla des, asa ca asta e, nu e cazul de tiganeala".

Nu la fel a procedat un alt fost angajat al TVR, cascadorul Marian Chirvase. Acesta a realizat, cu ceva timp in urma, emisiunea "Reconstituire la secunda". Dupa 11 editii insa, conducerea televiziunii publice l-a anuntat ca nu mai dispune de finante pentru continuarea proiectului. Cu toate astea, el a fost realizat, mai departe, dupa ideea autorului, insa fara a cere acordul lui. Ca urmare, cascadorul a dat in judecata Televiziunea Romana pentru furt intelectual, sustinand ca el este proprietarul conceptului.

Aparitii episodice in serial

Zvonuri despre realizarea unei a doua parti din "La urgenta" circula destul de des in ultima vreme. Tot la categoria zvonuri intra si faptul ca Andrei Zinca nu va mai dirija continuarea serialului. Nici aparitia Taniei in serial nu este data ca sigura, avand in vedere intriga scenariului: "Cei care au urmarit 'La urgenta>> probabil stiu ca relatia Laurei, personajul meu, cu sotul ei, Max (Claudiu Istodor), nu statea deloc pe roze. Ba, mai mult, in ultimul episod, Laura l-a prins pe Max inseland-o, iar cum Laura este un caracter tare, demn si fara indoieli, va divorta... Asa ca aparitiile mele in seria a doua vor fi cel mult episodice, daca vor fi", a declarat interpreta Laurei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.