Editia de anul acesta a Premiilor Europene de Film s-a desfasurat sambata seara la Varsovia. "Das Leben der Anderen", o drama despre felul in care Stasi a distrus viata unor oameni obisnuiti din Germania de Est in timpul comunismului, este pelicula care a castigat trofeul pentru cel mai bun film european.

Ceremonia a fost dominata de filmul "Das Leben der Anderen" si de cea mai recenta creatie a lui Pedro Almodovar, "Volver", care au primit trei, respectiv cinci premii. "Conteaza foarte mult pentru mine sa obtin un premiu aici pentru ca tatal meu s-a nascut in aceasta tara", a spus regizorul si scenaristul filmului "Das Leben der Anderen", Florian Henckel von Donnersmarck. In afara de marele premiu, filmul a mai castigat la categoria cel mai bun scenariu si la categoria actorul european al anului, premiu ce i-a revenit lui Ulrich Muehe. Ca urmare a succesului de care s-a bucurat in Germania, filmul a castigat sapte trofee la Premiile Germane de Film.

Cele mai multe premii au fost obtinute, totusi, de pelicula "Volver", care a castigat urmatoarele trofee: pentru regie - Pedro Almodovar, actrita europeana a anului - Penelope Cruz, cea mai buna imagine - Jose Luis Alcaine, compozitorul european al anului - Alberto Iglesias, precum si premiul publicului pentru cel mai bun film european. Penelope Cruz a fost foarte emotionata de premiul castigat si i-a multumit regizorului Almodovar ca i-a dat rolul din "Volver", cel al unei mame care musamalizeaza moartea sotului ei si se confrunta apoi cu o fantoma din trecut. "Mi-ai schimbat cariera si viata", i-a spus actrita lui Almodovar, straduindu-se sa-si opreasca lacrimile.

Corneliu Porumboiu, nominalizat la cel mai bun scenariu

La "Oscarurile Europene", regizorul Roman Polanski a primit un premiu pentru intreaga cariera. Autorul filmelor "Chinatown" si "Pianistul" si-a adus aminte ca a mai castigat un premiu la Varsovia in urma cu peste 50 de ani. "E un moment emotionant pentru mine sa primesc acest premiu, mai ales in Varsovia", a spus el. "Pe cand eram copil si lucram intr-un teatru din Cracovia, dupa razboi, am venit aici la un moment dat si am castigat un premiu la un festival", a adaugat Polanski. Pelicula "A fost sau n-a fost", a lui Corneliu Porumboiu a fost nominalizata la categoria pentru cel mai bun scenariu, insa premiul a fost obtinut tot de filmul "Das Leben der Anderen


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.