Anul acesta, Festivalul "Mamaia" va fi mai sarac. Nu este vorba de bugetul manifestarii, care se ridica la 10 miliarde ROL (ca si la editiile precedente de altfel), ci de disparitia, in premiera, a sectiunii Slagare.

In schimb, la actuala editie, organizatorii, impreuna cu televiziunea publica, au "primenit" programul festivalului cu slagare de altadata lansate pe scena festivalului, marcand astfel revenirea in forta a asa-zisilor "dinozauri" ai muzicii romanesti.

Dupa cum se stie, istoria postdecembrista a Festivalului de la Mamaia a fost una destul de zbuciumata. Astfel, ani de zile, la Mamaia s-au dat meciuri dure cu vechea garda a muzicii romanesti (asa-numitii "dinozauri" sau numele consacrate de compozitori si interpreti in frunte cu nelipsitii Horia Moculescu, Ionel Tudor si Viorel Gavrila), care cu greu a lasat loc pe scena festivalului trupelor de dance si etno, la moda la acea vreme, precum Genius, T- Short sau Ro-Mania.

Dupa ce ani de zile juriul de la Mamaia a fost considerat drept unul conservator, sub obladuirea actualului ministru al culturii, Adrian Iorgulescu, Mamaia s-a privatizat, fiind pe loc reintinerita cu vlastarele muzicii romanesti, carora abia le dadea mustata. Din pacate, nici privatizarea nu a fost de bun augur, festivalul transformandu-se in scurt timp intr-o prostitutie muzicala pe fata, unde playback-ul era lege de ordine, iar producatori precum Adrian Stefanescu isi scoteau pupilele premiante. Cum festivalul se indrepta grabnic spre faliment, caci niciun producator nu a mai avut curajul sa-l preia, Consiliul Judetean Constanta a intervenit si a salvat Mamaia pe ultima suta de metri. A urmat apoi razboiul televiziunilor, TVR-ul renuntand intr-o perioada la drepturile de difuzare a festivalului, miscare speculata de televiziuni concurente precum Antena 1 si Prima TV.

Anul acesta, in mod surprinzator, conducerea TVR a agreat Mamaia, dupa ce a oprit "Cerbul" pret de o editie. Si, peste toate, se pare ca a trecut la "curatenia" de... toamna, ca sa zicem asa, si in cazul festivalului de la malul marii. Astfel, anul acesta s-a renuntat in premiera la controversata sectiune de Slagare. De departe sectiunea cu cea mai mare audienta din festival la editiile precedente, sectiunea Slagare a generat cele mai multe scandaluri in anii trecuti. Motivul? Cele mai multe dintre vedetele noului val care se regaseau pe lista slagarelor furnizata de radiouri refuzau sa vina sa cante la Mamaia din cauza faptului ca trebuiau sa cante live, cerinta reintrodusa in regulamentul festivalului la ultimele editii.

Astfel, pentru a se spala pe maini in mod elegant de aceasta sectiune cu probleme, organizatorii au mutat sectiunea in prima seara de festival (mai precis, miercuri, 23 august), data ce a coincis (sic!) cu transmisia directa a meciului Steaua - Standard Liege. Dat fiind faptul ca audienta meciului batea de departe orice sectiune din festival, Slagarele au fost sacrificate anul acesta.

Brenciu si Maruta, prezentatori

Daca Slagarele noi n-au mai avut loc la actuala editie, TVR-ul a facut loc (surpriza!) celor de... altadata, incluzand festivalul in cadrul unui proiect mai amplu "TVR 50". Astfel, festivalul va cuprinde in zilele de 25-26 si 27 august sectiunile Creatie, Interpretare, plus seara de Gala, fiind completat de doua seri de recitaluri TVR 50, cu cele mai importante slagare nascute pe scena acestui festival, precum: Paula Seling si piesa "Trurli", 3rei Sud Est si "Amintirile", Mihai Traistariu si "Cat de frumoasa esti", Monica Anghel si "Spune-mi", Pepe - " Ochii tai", Proconsul si "Cerul", dar si Gabriel Cotabita si "Domnisoara, nu pleca", Catalin Crisan si "Vorbeste marea", Mirabela Dauer si "Te astept sa vii", Mihai Constantinescu si "Un zambet, o floare", Corina Chiriac si "Strada sperantei", Ileana Sipoteanu si "Ce mult te-am iubit", Madalina Manole si "Nu esti chiar un inger".

Gala laureatilor se va incheia cu un recital sustinut de Horia Brenciu (si orchestra sa) si de Aura Urziceanu. Prezentatorii festivalului vor fi Horia Brenciu si Catalin Maruta (la recitalurile TVR 50).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.