Promovarea! Este elementul care poate delimita un succes si, de ce nu, un show sold-out de un esec lamentabil. Sigur, in Romania, chiar si pe fondul inmultirii fara precedent a evenimentelor muzicale de exceptie, multi organizatori inca isi risca pielea, facand concerte fara sponsori si, automat, fara o promovare ca la carte. Daca acum cativa ani ne uitam cu jind pe Internet la concertele pe care marii artisti ai lumii le sustineau prin vecini, acum ne putem mandri ca "avem cu ce".

Si asta pentru simplul fapt ca sponsorii au inceput sa inteleaga... Sa inteleaga ca investitiile in zona asta nu inseamna doar imagine si expunere a produsului unei firme, ci si educatie. Suna patetic, insa aceste concerte educa un public si asa destul de haotic.

Exemplele in acest sens sunt destule pentru acest an, incepand cu Wu-Tang Killa Beez si continuand cu Buena Vista Social Club, Depeche Mode, Billy Idol, 50 Cent, Shakira, Fatboy Slim, H.I.M., The Rasmus si Placebo. Iar lista poate continua... Fie ca vorbim de concerte de club, in sali, arene sau pe plaja, in Romania s-au organizat evenimente de calitate, fie ca la ele au participat 4.000 sau 45.000 de oameni.

5.500 de fani

Or, aceasta serie continua cu show-ul pe care britanicii de la Placebo il vor sustine duminica seara la Arenele Romane din Capitala. Organizatorii, One Event, Voltz Media& Livada, au anuntat ca, inca de miercuri, biletele pentru acest show au fost epuizate. Mai precis, 5.550 de bilete, ceea ce inseamna ca, duminica, Arenele Romane vor fi pline ochi. E clar ca acest succes nu poate fi pus doar pe seama valorii artistilor britanici, aflati in turneul de promovare a albumului "Meds". La succesul acestui show a contat evident si sprijinul unui sponsor puternic.

Rock Dj si Ab4

Revenind la show-ul de duminica, accesul publicului in Arene va fi permis dupa orele 18.30, warm-up-ul urmand a fi asigurat de Rock Dj. De la orele 19.50, cei 5.500 de fani Placebo vor avea ocazia reintalnirii cu baietii de la Ab4, trupa aleasa in deschiderea concertului, Doru si cei trei italieni aflandu-se astfel la prima intalnire cu fanii romani dupa o pauza de doi ani. Recitalul Ab4 este estimat in jurul a 45 de minute. Dupa alte 45 de minute, necesare echipei tehnice a trupei lui Brian Molko, Arenele vor fi invadate de hituri precum "Nancy Boy", "Every You Every Me", "Without You Iīm Nothing", "Pure Morning", "Infra-Red" si "Song to Say Goodbye". Un recital de 75 de minute, ce are mari sanse sa se prelungeasca cu cateva bisuri.

Pe scena? Brian Molko, Steven Hewitt si Stefan Olsdal - un american, un britanic si un suedez sau un bisexual, un homosexual si un heterosexual. De departe, Brian Molko se inscrie perfect in imaginea rockīnīroll, cu aspectul sau usor efeminat, completat de machiaje pe masura. Iar pentru a intregi aceasta imagine, cei trei membri ai trupei nu au ascuns niciodata faptul ca sunt consumatori de droguri. Placebo va sosi la Bucuresti duminica, urmand sa plece in aceeasi seara spre Budapesta, unde va participa la Festivalul Sziget.

Revenind la ideea de promovare, se poate spune ca, la cum au mers lucrurile anul asta, exista mari sanse ca in urmatorii ani Romania sa fie inclusa pe calendarul de turneu al unor vedete de prima mana din muzica internationala. E doar o chestiune de timp.