La 25 de ani de la primul zbor in spatiul cosmic al unui roman, visul ca un alt conational sa-i calce pe urme a devenit aproape irealizabil.

Miliardarul indragostit nu ar ezita sa-i ofere iubitei cea mai scumpa excursie: spatiul cosmic

Si acest lucru din cauza faptului ca pregatirea pentru un astfel de zbor este foarte costisitoare, dar si pentru ca munca omului a fost inlocuita cu cea facuta de roboti. Cu toate acestea, romanii nu se dezmint nici in acest domeniu: proiecteaza vehicule spatiale, construiesc microsateliti, sunt premiati la concursurile organizate de NASA. Ideea zborului in spatiu nu e abandonata.

Cei cu dare de mana, cum este de pilda Irinel Columbeanu, ar fi, la o adica, dispusi sa plateasca pentru a vedea Pamantul din Cosmos.

"Daca vrea si Monica..."

Mandria de a fi roman a fost alimentata de-a lungul anilor si de expeditia in spatiu a lui Dumitru Dorin Prunariu. Din pacate, este foarte putin probabil sa mai fim reprezentati de un alt cosmonaut. "Robotii au devenit indispensabili in astfel de expeditii, fiind din ce in ce mai preferati oamenilor: nu fac zgomot, sunt mult mai buni, mai eficienti, pot fi trimisi in orice zona, nu consuma", ne-a explicat reprezentantul Rosa. Bineinteles, mai exista o posibilitate. Aceea de a fi turist spatial. Cu o suma deloc mica, intre zece si 20 de milioane de dolari, poti vedea Pamantul din Cosmos. Dar, pentru noi, va ramane doar un vis irealizabil. Niciun roman nu va mai calca pe Luna, desi multi si-au cumparat teren acolo.

Am intrebat, totusi, cateva vedete, daca ar sponsoriza, sau daca ar fi dispusi sa cheltuiasca o suma atat de mare pentru o astfel de calatorie: "Pentru o astfel de calatorie, daca vrea si Monica, ne-am sponsoriza pe noi", ne-a declarat Irinel Columbeanu.

Romanita ramane cu picioarele pe pamant

"Pentru a putea sponsoriza pe cineva, trebuie sa am de trei ori aceasta suma si nu este cazul. Eu nu as face aceasta calatorie, pentru ca mai sunt multe locuri de vazut pe Pamant. De exemplu, mi-ar placea sa merg in Australia sau Alaska", ne-a declarat, realista, Romanita Iovan.

800 de romani lucreaza in domeniul aerospatial

Infiintata in 1995 din necesitatea promovarii cercetarii spatiale, Agentia Spatiala Romana (ROSA) este coordonatorul la nivel national al activitatilor din acest domeniu. "Incercam sa promovam activitatea spatiala in Romania, sa coordonam programele spatiale si aplicatiile acestora, derulam si proiecte proprii de cercetare stiintifica si dezvoltare in domeniul spatial", ne-a declarat Marius Ioan Piso, presedintele agentiei. Desi, in tara noastra, agentia nu este foarte cunoscuta, pe plan international ea este foarte apreciata. "In domeniul cercetarii spatiale efective avem 150 de specialisti, alte 300 de persoane se ocupa de aplicatiile spatiale, altii lucreaza in cercetare, sunt oameni care proceseaza imaginile luate din spatiu. In total putem spune ca avem peste 800 de cercetatori. Avem si tineri cu care ne mandrim. De exemplu, din 40 de studenti selectati din toata lumea pentru niste experiente stiintifice, cinci au fost romani. Iar acestia au reusit sa creeze un microsatelit, care va fi prezentat la sfarsitul anului viitor", ne-a mai spus Marius Ioan Piso.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.