Federatia Lucratorilor din Mass-Media "Alfa 2004" a organizat ieri un miting in fata Guvernului, pentru a protesta fata de cenzura si incalcarea libertatii presei in institutiile publice de radio si televiziune. Mai putin de 50 de persoane (cativa angajati ai radioului si mai multi membri ai unor asociatii nonguvernamentale sau sindicale - Asociatia "21 Decembrie 1989", CNS Cartel Alfa - filiala Bucuresti si Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 Dreptate si Adevar) au pichetat spatiul din fata cladirii Executivului timp de o ora si jumatate. In acest timp, o delegatie a protestatarilor s-a intalnit cu secretarul general al Guvernului pentru a-i inmana o scrisoare adresata premierului Calin Popescu Tariceanu.

Scrisoarea "semnaleaza cazul a doua importante institutii publice, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, unde angajatii au reclamat, de nenumarate ori, abuzurile la care sunt supusi, incalcarea libertatii presei, cenzura practicata, manipularea informatiei in favoarea unor cercuri de interese politice si incalcarea drepturilor sindicale". Manifestantii au cerut demiterea directorilor generali ai SRR si SRTV si au solicitat ca orice forma de presiune politica sa se opreasca in cele doua institutii. De asemenea, ei au cerut actualilor guvernanti sa nu continue practicile din vremea fostei puteri, cand se dictau stiri la telefon. Secretarul general al Guvernului a promis ca va lua legatura cu ministrul Culturii si Cultelor, pentru ca acesta sa se intalneasca cu delegatii ale sindicalistilor, urmand ca MCC sa initieze un proiect de modificare a legilor de functionare a celor doua institutii, pentru a elimina politizarea lor.

De asemenea, se intentioneaza verificarea de catre comisiile parlamentare a activitatii redactionale, administrative si financiare a celor doua institutii. Incepand de saptamana viitoare vor urma un miting la Parlament, unul la televiziune si altul la radio, au mai anuntat protestatarii. intrebata de ce radioul public este reprezentat de atat de putini oameni, Ecaterina Stan, una dintre jurnalistele din SRR prezente la miting, a recunoscut ca acest lucru este o surpriza si ca motivul poate fi frica de concediere. "Ar trebui sa fim cateva sute", a spus Ecaterina Stan. Din partea televiziunii publice au fost prezente la protest Anca Lazarescu si Raluca Stroie, care s-au alaturat la sfarsitul anului trecut protestului colegului lor de la Stirile TVR, Alexandru Costache.

CNSAS ar putea analiza o lista cu persoane din conducerea Radioului

Liderul jurnalistilor protestatari din Radioul public, Bogdan Radulescu, a anuntat, joi, ca intentioneaza sa trimita CNSAS, SIE si SRI spre analiza o lista pe care figureaza mai multi reprezentanti ai conducerii Radioului, suspectati ca ar fi facut politie politica in timpul regimului comunist. Bogdan Radulescu, comentator la Radio Romania Actualitati, a citit, intr-o conferinta de presa organizata la sediul Grupului pentru Dialog Social, numele de pe aceasta lista, fara a o furniza ziaristilor.

Pe lista citita de Bogdan Radulescu figureaza, in calitate de posibili fosti activisti ai politiei politice, Dragos Seuleanu, presedinte-director general al SRR, Victor Ionescu, redactor-sef la stirile Radio Romania Actualitati (RRA), Viorel Popescu, director RRA, Stefan Ciochinaru, director Antena Bucurestilor, Dan Dumitrescu, de la agentia de presa RADOR, Carol Malinescu, redactor-sef Redactia Social-Economic a SRR, Mircea Ion Rucareanu, redactor-sef adjunct la Departamentul politic SRR, Doru Vasile Ionescu, director Radio Romania International (RRI), Simina Botar, Nicu Ion Popescu, Dan Constantin Preda, director la RADOR.

De asemenea, Bogdan Radulescu a citit si o lista a posibililor fosti informatori si/sau propagandisti care detin in prezent functii importante in Radio: Constantin Oprisin, Ion Marinescu, Ioan David, Anca Barbulescu si Mihaela Dobos. Bogdan Radulescu a mentionat ca toti cei prezenti pe lista sa au salarii cuprinse intre 40 si 70 de milioane lunar si prime de 400 pana la 1.000 de euro, fapt ce ii motiveaza sa il "serveasca" pe Dragos Seuleanu. In urma conferintei de presa, conducerea Radioului a anuntat, printr-un comunicat, ca mai multi membri din conducerea SRR au depus la CNSAS cereri in vederea cercetarii acestor acuzatii. Semnatarii cererilor au fost: Dragos Seuleanu, Mihaela Dobos, Stefan Ciochinaru, Dan Constantin Preda, Nicu Ion Popescu, Simina Botar, Mircea Ion Rucareanu si Victor Ionescu. Ei au cerut "lamurirea, in termen cat mai scurt, a suspiciunii care planeaza asupra lor si care aduce prejudicii atat institutiei (...), cat si imaginii proprii".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.