Pornind de la ideea c primul pas spre rezolvarea unei probleme este taman recunoaterea ei (dar mai ales inind seama de faptul c audienele babane vin aproape fr probleme atunci cind sint aduse in discuie subiecte violente, zone scabroase ale umanitii sau teme tabu), televiziunile nu se dau in lturi s vorbeasc mult, tare i pe fa despre lumile viciate. Programele televizate care au legtur cu consumul de droguri implic de cele mai multe ori i asocieri cu violena. Conform studiilor realizate de Centrul de Studii Media al Universitii Bucureti pentru Consiliul Naional al Audiovizualului, in general, consumul de droguri este asociat cu violena real, in vreme ce consumul de alcool sau tutun se coreleaz mai mult cu violena ficional.

Se fumeaz i se bea K lumea

Din cercetarea utilizat de CNA pentru a analiza piaa media romaneasc, reiese c Antena 1 este postul de televiziune care dedic cele mai evazate spaii consumului de droguri: 28, 5%. Vin tare din urm Naional i PRO TV, cu 18,36 %. Procentul cel mai mic revine posturilor Acas i TVR 1: 2,04%. Cel mai mult se fumeaz i se bea pe Atomic, actualul TVK Lumea: 51% pentru fumat, respectiv 52% pentru consumul de lichide spirtoase. Cele trei vicii luate in discuie sint mediatizate mai intens in zilele lucrtoare, weekendul fiind mai bogat in divertisment. Mediatizarea consumului de tutun i alcool este concentrat in prime time, intre orele 19-23, in timp ce perioada orelor 23-24, aa-numita post-prime time, este dedicat mai mult consumului de droguri.

Let’s talk about sex

La rindu-i, sexul este un subiect de pres care momete ratingurile. In televiziune, chestiunea sexului devine cu mult mai profitabil dac este abordat fie din perspectiv romantic, drept o component a iubirii, fie din perspectiv didactic. Deoarece cel puin in ara noastr, nu s-a inventat inc nici o academie sexual, se vind bine publicaiile care vorbesc despre sex, emisiunile de radio cu teme sexuale, talk-show-urile in care specialitii dau sfaturi de via i de moarte a pasiunii.

Drogul e durere. Cum e drogul? Durere!

Sexul ca viciu, sexul pervers este exilat pe canale de televiziune ultraspecializate, care nu pot fi vzute decit cu decodor i musai dup miezul nopii. Pe canalele obinuite vedem sex super-romantic, cu scene in care preludiile dureaz din noapte pin-n zori, iar participanii mimeaz cascade de orgasme indrgostite. In schimb, consumului de droguri ii sint dedicate tiri dure, reportaje frisonante, talk-show-uri sau reality show-uri care-i alung somnul. Problema e perpelit pe toate prile, sint prezentate cazuri cutremurtoare, statistici care-i fac prul mciuc, interviuri sau declaraii ale celor care au alunecat in lumea prafurilor albe care, vorba lui Chilian, transform in praf lumile in care trim. Din cind in cind, cite o campanie guvernamental impneaz jurnalele cu cite un set de clipuri antidrog care, dac nu sint bine gindite, fac mai mult ru decit bine. Mi-amintesc i acum de campania lansat vara trecut, in care sloganul utilizat era "Drogul e durere". Eu am auzit adesea cite-un puti "cool" i superincintat, spunind c a fost la "o petrecere durere" sau a vzut "un film durere"...