Inceputul de an gaseste Teatrul National din Bucuresti fara director dupa cererea de demisie depusa de Dinu Sararu inainte de Craciun si aprobata imediat de fostul ministru al Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu. Schimbul de hartii a fost facut in tacere, departe de ochii presei, iar informatiile despre acesta au aparut abia dupa instalarea noului ministru, Mona Musca, ceea ce duce la concluzia simpla ca hartiile n-ar mai fi iesit la iveala daca regimul politic nu s-ar fi schimbat. A urmat cererea scrisa semnata de un grup de actori angajati ai TNB si adresata noului ministru, cerere in care se sugera ca aceasta sa poarte o discutie cu directorul demisionar, in speranta unei revocari a deciziei.

Raspunsul noului ministru nu da satisfactie petitionarilor: "Mi-au cerut ceva inacceptabil si inadmisibil. Pentru mine demisia e demisie si nu voi intoarce pe nimeni din drum dupa ce a luat o asemenea decizie. Le voi raspunde acelasi lucru si actorilor care mi-au scris", a declarat Mona Musca. De altfel, demisia lui Dinu Sararu era motivata de acesta cu inrautatirea starii de sanatate, conform scrisorii adresate lui Razvan Theodorescu: "Va informez asadar de la inceput ca, de mai bine de o jumatate de an, sanatatea mea se afla sub incidenta unui apasat semn de intrebare si ca, in ultima vreme, exigentele tratamentului urmat in perspectiva unei iluzorii insanatosiri au motivat medicii sa-mi recomande un regim de viata sever, atat de sever incat ma obliga sa renunt la toate angajamentele publice, inclusiv la angajamentul de director general al Teatrului National".

Dupa o trecere in revista a ceea ce demisionarul considera ca au fost reusitele celor patru ani de directorat ai sai, intr-un text ultraelogios la adresa lui insusi, care abunda in clisee gen "nava amiral a scenei nationale", "autentic eveniment cultural", "prestigiul scenei romanesti", "act de cultura major" etc., Dinu Sararu isi declara "durerea ca nu mai poate veghea la renasterea arhitecturala a Nationalului, pentru care toate proiectele sunt pregatite." Fara a comenta autoaprecierile cu care se incununeaza fostul director al TNB, uitand ca o activitate de acest gen trebuie apreciata de altii, un lucru e limpede: in aceste conditii, nu poate fi vorba de nici o revenire a sa in scaunul de director. De altfel, ministrul Mona Musca a cerut deja Directiei Teatre din MCC sa-i prezinte un calendar al etapelor ce trebuie parcurse pentru organizarea urgenta a unui concurs pentru postul de director general al Teatrului National din Bucuresti. In legatura cu interimatul, Mona Musca a declarat ca directorul demisionar nu are dreptul sa numeasca un inlocuitor, asa cum s-a vehiculat.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.