Parfumul reginei Marie Antoinette, cu note de trandafir, iasomie si bergamota, pe care aceasta l-a purtat cu ea, intr-o sticla de jad negru pana la sfarsitul vietii, a fost recreat dupa formula originala de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, de marca franceza Lubin, cu denumirea "Black Jade".

Regina Frantei, care si-a gasit sfarsitul prin ghilotinare in 1793, in timpul Revolutiei franceze din 1789 - 1799, era obsedata de un anumit parfum, creat special pentru ea de Jean-Louis Fargeon, in timpul amenajarii gradinilor resedintei regale Trianon, relateaza Yahoo Shine.

Elemente exotice, precum paciuli, santal, vanilie, scortisoara, coriandru, cardamom si galban, aduse din India si din insulele franceze, au fost combinate cu aromele de trandafir si iasomie, care ii aminteau reginei de gradina ei.

Ucenicul lui Fargeon, Pierre François Lubin, avea grija ca regina sa aiba mereu la dispozitie acest parfum, pe care ea il pastra intr-o sticla de jad negru pentru a proteja pretiosul lichid de razele soarelui, scrie MEDIAFAX.

Marie Antoinette a avut cu ea aceasta sticluta, chiar si cand era inchisa in turnul Templului din Marais, inainte de a fi executata. Inainte sa moara, regina i-a incredintat sticla confidentei sale, marchiza de Tourzel, obiectul regasindu-se si astazi in castelul familiei Tourzel.

  • Numit candva "jardin secret" (gradina secreta, in traducere), parfumul purtat de celebra regina a fost recreat de compania franceza Lubin si redenumit "Blak Jade" (jad negru, in traducere). O sticla de 100 de mililitri din acest parfum, ce are la baza, potrivit companiei care il comercializeaza, aceeasi formula ca si acela al Mariei Antoinette, poate fi achizitionata online la pretul de 110 euro.

Parfumul Mariei Antoinette, care a spus la un moment dat ca "nu e nimic nou, decat ceea ce a fost uitat", nu va fi astfel dat uitarii.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.