Jack Kevorkian, medicul american care a promovat conceptul de sinucidere asistata, pentru care a fost supranumit "Doctorul Moarte" (Dr. Death), a murit vineri, la varsta de 83 de ani.

Mayer Morganroth, avocatul sau, a spus ca medicul Jack Kevorkian a murit in dimineata de vineri, la Beaumont Hospital din Michigan, relateaza MEDIAFAX.

Kevorkian a murit din cauza unui cheag sangvin format la nivelul piciorului, care a ajuns la inima, informeaza Detroit Free Press.

  • Jack Kevorkian, supranumit "Doctorul Moarte" (Dr. Death), a ajutat peste 130 de pacienti sa se sinucida.

El a iesit de multe ori invingator in procesele intentate impotriva lui de statul american Michigan, dar a fost, in cele din urma, condamnat pentru crima in 1999, dupa ce a filmat o caseta video cu sinuciderea asistata a unui bolnav aflat in faza terminala a maladiei de care suferea, pe care a expediat-o apoi spre a fi difuzata in emisiunea de televiziune "60 Minutes".

Tribunalul american l-a gasit vinovat de crima si l-a condamnat initial la o pedeapsa cu inchisoarea de la 10 la 25 de ani. In iunie 2008, dupa opt ani petrecuti dupa gratii, el a fost eliberat. Jack Kevorkian s-a aflat in ultimii ani in regim de eliberare conditionata.

Multe dintre sinuciderile asistate la care a participat Kevorkian au fost puse in practica cu ajutorul asa-zisei "masini a milei" (mercy machine), care administreaza pacientilor, intravenos, o doza letala de medicamente.

  • Inspirat din romanul "Between the Dying and the Dead: Dr. Jack Kevorkian's Life and the Battle to Legalize Euthanasia", scris de Neal Nicol si Harry Wylie, filmul "You Don't Know Jack", un proiect produs de HBO, prezinta povestea vietii lui Kevorkian, interpretat de Al Pacino, cu momentele cheie, de la construirea masinii milei la prima sinucidere asistata si la imensul scandal mediatic starnit in momentul in care a inceput procedura legala prin care a incercat sa apere dreptul pacientilor de a se sinucide.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.