Acum 15 ani, la 22 decembrie, cand Nicolae Ceausescu inca nu parasise Sediul CC din Bucuresti, un grup de olteni lua cu asalt sediul actualei Prefecturi din Craiova. Printre ei, un tanar de 23 de ani pe numele sau... Mugur Mihaescu. Da, chiar binecunoscutul, azi, Garcea de la Vacanta Mare. Revolutionarii craioveni au "cucerit" sediul Comitetului Judetean de Partid, actuala Prefectura. "Ne-am stabilit intr-un birou de la etajul 1, care avea acces la balconul ce dadea spre Piata Mihai Viteazul. Nu mai tin minte sa fi vorbit multimii si nici ce lozinci strigam. Cred ca "Jos, Iliescu! Presimteam ceva", spune hatru Mugur. in seara aceleiasi zile lui i s-a alaturat si Radu Pietreanu, colegul din Vacanta Mare.

"Aveam ganduri sa mergem la Timisoara, ca stiam ce se petrece acolo, dar el, care venea de la Petrosani, a intarziat pe tren, din cauza ca se mergea greu pe "relatia" aia". Putini stiu ca Mugur si Radu au condus trei saptamani tineretul revolutionar doljean. "Pai, am zis sa ne organizam, sa mobilizam tinerii, intelectualii. Aveam in subordine si un pluton de soldati, dar erau vai de mama lor ca instructie. Purtam si noi mitraliere, nu ne-am despartit de ele pana pe 12 ianuarie, cand am renuntat la "cariera politica". Parca eram Rambo", povesteste vedeta. Pe acasa a mai ajuns abia dupa zece zile. "Eu stateam la bunici. Normal, m-am dus cu tot cu Kalasnikovul dupa mine, ca i-am si speriat. in rest, am dormit pe la Prefectura sau la hotelul de langa Casa Studentilor. Era pentru stabii comunisti si-am dat iama in tot salamul de Sibiu, cremvurstii si Pepsi-urile de-acolo si le-am impartit la soldati."


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.