Piesa "Trei surori", de Cehov, este spectacolul favorit al criticilor chestionati de NewsIn in legatura cu posibilii castigatori ai Galei Uniter, alaturi de actorii nominalizati pentru cea mai buna performanta, Mariana Mihut si Bogdan Zsolt.

Criticii Iulia Popovici, Doina Papp, Cristina Modreanu, precum si prof. Marian Popescu, critic si expert in artele spectacolului, au acceptat sa ofere un prognostic al castigatorilor la Gala Premiilor Uniter din acest an, relateaza NewsIn.

La categoria "Cel mai bun spectacol", Iulia Popovici considera ca piesa "Trei surori" are cele mai mari sanse la premiu, pentru ca este o productie de "mare scoala". Propunerea regizorului, ca si distributia i se par de exceptie, pentru ca satisfac in cea mai mare masura asteptarile main-stream-ului romanesc.
"Piesa <<Ivona, principesa Burgundiei>> este un spectacol controversat, care face lumina in text, prin abordarea unor teme tabu, dar "Trei surori" este cea mai clasica dintre cele trei nominalizate. In general, exista o miscare ciclica la Gala Premiilor Uniter, de repliere pe valori sigure si traditionalism de calitate, pe care poti paria oricand", considera Iulia Popovici.

La categoria "Cea mai buna actrita in rol principal", criticul Iulia Popovici da ca sigura premierea Marianei Mihut, pentru rolul titular din piesa "Lear". "Felul in care joaca ea are o amploare care o depaseste pe cea a Dorinei Chiriac si a actritei Imola Kezdi, chiar daca cele doua actrite sunt foarte bune in ceea ce fac. Mariana Mihut face realmente o performanta aici, lucru care se intampla o data la zece ani", spune criticul de teatru.

"Cel mai bun actor intr-un rol principal" este o categorie la care se simte mai putina siguranta. "Sper sa castige Bogdan Zsolt. Exista, de asemenea, multe sanse si pentru Victor Rebengiuc. Bogdan Zsolt are mari sanse pentru ca este un actor bun, pe care toata lumea il cunoaste si, in plus, acest actor atinge un anumit punct al carierei care este foarte vizibil in piesa <<Moartea unui comis voiajor>>", este de parere Iulia Popovici.

In continuare, criticul sustine ca premiul pentru mai bun regizor poate fi acordat lui Laszlo Bocsardi. "El reuseste sa faca lumina in spectacolul <<Ivona, principesa Burgundiei>>, pe cand alti regizori l-au apucat de alt capat decat ar fi trebuit, ca modalitate de corticare a textului."

Pe de alta parte, cel mai probabil, regizorul Radu Afrim nu va mai primi si a treia oara premiul pentru regie. "Ar fi un gest iconoclast. Personal, am o slabiciune pentru <<Omul perna>>, piesa lui Radu Ifrim. Mi-a placut foarte mult modul de lucru al regizorului, felul in care acesta tinteste dincolo de peretele teatrului, felul in care Afrim se implica, dincolo de piesa, si isi creaza o misiune civica unica. Afrim reuneste sa scoata piesa din ghetoul mediului teatral", adauga Iulia Popovici.

Doina Papp, critic de teatru, mentioneaza, la cel mai bun spectacol, "Trei surori", de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca. Pentru categoria "Cel mai bun regizor", ea il numeste pe Tompa Gabor. "Cel mai bun actor in rol principal" poate fi atribuit, dupa parerea criticului, actorului Bogdan Szolt, iar la categoria "Cea mai buna actrita in rol principal", Doina Papp o prefera pe Mariana Mihut.

Si Cristina Modreanu, critic de teatru si jurnalist, mentioneaza la categoria "Cel mai bun spectacol", piesa "Trei surori", de Cehov. "Aleg piesa pentru ca este un spectacol echilibrat, armonios, cu cele mai evidente prestatii actoricesti, spre deosebire de <<Omul Perna>>, care va castiga la categoria cel mai bun regizor. Viziunea lui Radu Afrim este cu totul speciala si ideile originale din spectacol sunt cele care tin de regie", este de parere criticul.

La categoria "Cea mai buna actrita" , Modreanu sugereaza numele Dorinei Chiriac, iar pentru "Cel mai bun actor", il aminteste pe Victor Rebengiuc. "Dorina este intr-un moment foarte bun in acest an, in rolul in care joaca da dovada de autenticitate, naturalete, calitati rar intilnite pe scena", explica Modreanu.

Pe de alta parte, invitati sa dea detalii si sa motiveze o posibila alegere a unuia sau altuia dintre actorii si regizorii care ar putea fi premiati de Uniter, alti critici si specialisti de teatru au mentionat ca motivul principal pentru care nu pot sa ofere o opinie pe subiect este incapacitatea de a participa la toate spectacolele selectate de juriul de nominalizare al uniunii.

Unul dintre fenomenele remarcate in acest an este abundenta pieselor montate in teatre de repertoriu din alte centre culturale decat Bucurestiul. Marian Popescu, profesor universitar, critic de teatru si expert in artele spectacolului, considera ca fenomenul a inceput de mai multi ani. "Este clar, de mai multe stagiuni, ca avem de-a face cu un fenomen special. Capitala, cu cele 14 teatre de repertoriu pe care le are, pierde teren in favoarea teatrelor din alte centre culturale ale tarii. Este o distinctie neavenita in campul criticii, nu ar trebui sa vorbim de capitala si de celelalte centre culturale, dar e cert ca teatrele de repertoriu din alte orase produc cele mai bune spectacole in ultimele stagiuni."

In continuare, acesta explica situatia din acest an, pe care o considera "paradoxala". "Oamenii de critica si din media teatrala erau obisnuiti sa vada spectacolele selectate la Gala, in Bucuresti. Deplasarea prin tara presupune costuri, nu toata lumea are back-up-ul unui ziar, care sa suporte cheltuielile. Teatrele stiu lucrul acesta, ii invita pe critici si le pun la dispozitie autocare, pentru a participa la premiere, lucru care, in final, poate pune sub semnul intrebarii deontologia actului critic", este de parere Marian Popescu.

Nominalizarile pentru Premiile Uniter 2009 au fost anuntate dupa sedinta din 9 martie a Senatului Uniter.

Pentru premiul "Cel mai bun spectacol" au fost nominalizate piesele: "Ivona, principesa Burgundiei", o productie a Teatrului „Támasi Áron”, din Sfantu Gheorghe, "Omul Perna", productie a Teatrului „Maria Filotti”, din Braila si "Trei surori", productie a Teatrului Maghiar de Stat, din Cluj-Napoca.

Pentru premiul "Cel mai bun regizor" au fost nominalizati: Radu Afrim, pentru regia spectacolului "Omul Perna", de la Teatrul „Maria Filotti”, din Braila, László Bocsárdi pentru regia spectacolului "Ivona, principesa Burgundiei", de la Teatrul „Támasi Áron”, din Sfantu Gheorghe si Gábor Tompa, pentru regia spectacolului "Trei surori", de la Teatrul Maghiar de Stat, din Cluj-Napoca.

Actorii: László Mátray, pentru rolul Printul Filip din spectacolul "Ivona, principesa Burgundiei", de la Teatrul „Támasi Áron”, din Sfantu Gheorghe, Victor Rebengiuc, pentru rolul Willy Loman din spectacolul "Moartea unui comis voiajor", de la Teatrul Bulandra, din Bucuresti si Zsolt Bogdán, pentru rolul Versinin, din spectacolul "Trei surori", de la Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca, concureaza pentru premiul "Cel mai bun actor in rol principal".

La categoria "Cea mai buna actrita in rol principal" au fost nominalizate: Dorina Chiriac, pentru rolul Ioana, din spectacolul "Ioana si focul", de la Teatrul de Comedie, Bucuresti, Imola Kézdi, pentru rolul Masa din spectacolul "Trei surori", de la Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca si Mariana Mihut, pentru rolul titular din spectacolul "Lear", de la Teatrul Bulandra, din Bucuresti.

Juriul, format din criticii Magdalena Boiangiu, Victor Scoradet si Ionut Sociu, a stabilit nominalizarile in urma vizionarii a zeci de piese. Un alt juriu, a carui componenta nu a fost inca anuntata, va desemna in seara galei, prin vot secret, castigatorii Premiilor Uniter 2009.

Premiile Uniter, care includ si premiul pentru cea mai buna piesa de teatru radiofonic, premiul pentru cea mai buna scenografie, premiul pentru cea mai buna actrita si cel mai bun actor in rol secundar, precum si premiile de excelenta, vor fi acordate in cadrul unei gale programate pe 27 aprilie, la Televiziunea Romana.

Trofeul ce insoteste premiile este opera sculptorului Ion Bitzan.

Gala premiilor Uniter este un program al Uniunii Teatrale din Romania, initiat de Ion Caramitru, care se desfasoara in fiecare an, incepand din 1991.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.