Presedintele american este aplaudat pentru stilul sau vestimentar si incurajat in promisiunea de a schimba tinuta americanilor, relateaza AFP

Las 47 de ani, prima persoana de culoare din istorie care ajunge la Casa Alba a promis sa repuna pe picioare economia, sa retraga trupele din Irak si sa refaca prestigiul Statelor Unite.

Tot el ar putea readuce eleganta la putere.

"Se prezinta incredibil si pare mult mai tanar decat varsta sa", spune intr-un interviu Robert Johnston, redactorul-sef adjunct al revistei in engleza GQ.

"Are un stil obtinut fara vreun efort deosebit, nu il cauta. Singurul alt presedinte american pe care ti-l poti imagina pe coperta unei reviste de moda este Bill Clinton. Eleganta sa nu are nimic special. Pur si simplu este acolo", adauga acesta.

Oamenii politici au uneori un cuvant de spus in ceea ce priveste moda. Vesta bej a presedintelui iranian Mahmoud Ahmadinejad a facut furori in randul iranienilor, in timp ce impermeabilele negre ale premierului rus Vladimir Putin alimenteaza nostalgiile dupa KGB.

Barack Obama nu are vreun element vestimentar deosebit. Cu putin inainte de alegeri, a facut senzatie la MTV, cerandu-le tinerilor sa nu mai poarte pantaloni cu turul jos. "Mergi alaturi de mama ta, de bunica si ti se vede lenjeria intima. Unii poate nu au chef sa o vada. Eu sunt unul dintre acestia", a spus Obama.
Expertii subliniaza ca secretul elegantei lui Obama nu este ceea de poarta, ci mai ales cum poarta.

Potrivit lui Tyler Thoreson, responsabilul ediatorial al site-ului men.style.com, costumele cad perfect pe silueta zvelta si sportiva a lui Obama, spre deosebire de costumele prost croite ale generatiei presedintelui George W. Bush. Toate aceste elemente fauresc o imagine moderna si sobra, departe de palariile de cow-boy ale lui Bush.

"Este foarte simplu: costumele lui Obama sunt croite pentru a-i veni, in timp ce majoritatea barbatilor mai varstnici inoata in haine prea largi", este de parere Tyler Thoreson. Acesta subliniaza faptul ca un alt detaliu important este preferinta presedintelui ales pentru nodul de cravata simplu, mai dezinvolt, decat pentru nodul Windsor, mai simetric si mai larg.

"Este ceva ce-i sta in fire, este unul dintre motivele care il fac atat de atragator in aceste vremuri dificile. Acest lucru va avea un impact enorm asupra modului in care se imbraca barbatii", spune jurnalistul.

Pe bulevardul modei din New York, in randul magazinelor Prada, Escada, Gucci sau Louis Vuitton, presedintele ales este admirat. "Are un aer elegant, fara sa fie extravagant. Totul sta in personalitatea sa, in modul in care se misca", spune Emilia, de 23 de ani, o vanzatoare imbracata impecabil.

Cu un tricou roz, ochelari de soare imensi, vesta din tweed si cu parul dat cu gel, David, student, aplauda gustul vestimentar al lui Obama. "Dezinvolt, dar sic", spune el.

Singura nota falsa, cred unii, ar fi tinutele "relaxate". Astfel, New York Times relata recent, ca tenisii albi, blugii si hanoracul il fac sa semene cu comicul Jerry Seinfeld.

Insa Mike England, bancher britanic in varsta de 26 de ani, spune ca Obama are o magie, "nu atat hainele, cat personalitatea sa...Este ca Tony Blair cand a devenit premier, tanar si plin de idei.", spune el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.