Regizorul de film si teatru Lucian Pintilie, cunoscut pentru pelicula “Reconstituirea”, considerat cel mai bun film romanesc din toate timpurile, celebreaza astazi 75 de ani

Nascut in Basarabia in 1933, Pintilie este unul dintre ce mai prolifici regizori romani, montand spectacole memorabile la Teatrul Bulandra, printre care „Prostii sub clar de luna” (1962), „Cezar si Cleopatra” (1963), „Livada cu visini” (1967), „Revizorul” (1972). Spectacolul „Revizorul” a fost interzis de cenzura dupa cea de-a treia reprezentatie. Autoritatile comuniste i-au propus atunci sa emigreze pentru a nu mai fi nevoite sa ii cenzureze spectacolele.

Recent, 40 de critici romani au desemnat filmul "Reconstituirea" drept cel mai bun film romanesc din toate timpurile. Filmul prezinta cum o bataie aplicata de Militie unor tineri se transforma intr-o crima. Pelicula este interzisa din ordinul lui Nicolae Ceausescu, dupa ce a provocat un puternic scandal.

Regizorul a montat numeroase piese de teatru si de opera in tara si in strainatate si a produs peste zece filme referinta pentru cinematografia romaneasca, printre care „De ce trag clopotele, Mitica?”, „Balanta” dupa un roman de Ion Baiesu, „Prea tarziu” si „Niki Ardelean, colonel in rezerva”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.