Psihoterapeutul Bernie Wooder practica de 14 ani terapia prin filme si este singurul specialist de acest fel din Marea Britanie. In opinia lui, drama "Rocky", cu Sylvester Stallone in rolul principal, este cel mai nimerit pentru depasirea momentelor de nesiguranta, in timp ce fantezia "Ghost", cu Demi Moore si Patrick Swayze (foto), este recomandata celor care sufera din cauza pierderii unei persoane apropiate.

Terapia presupune "prescrierea" unui anumit film, potrivit starii si problemei unei persoane, apoi o discutie intre terapeut si pacient, despre sentimentele pe care le provoaca filmul dupa mai multe vizionari.

"Terapia prin film este atat de puternica deoarece acceseaza rapid sentimente si emotii, scotandu-le la suprafata, ca un magnet. Filmele ne ofera un model, clarifica probleme legate de relatii, identifica probleme si solutii, inspira si motiveaza. Atunci cand privesti un film, vezi totul din afara, iar mecanismele tale de autoaparare nu functioneaza. Astfel, filmul poate provoca un inceput al autocunoasterii", explica Bernie Wooder.

Wooder a prescris diverse filme in cei 14 ani de cand practica terapia. Una dintre pacientele sale, care suferea de o depresie permanenta, cu puternice sentimente de inferioritate, a raspuns foarte bine terapiei prin film. Dupa ce aceasta a vizionat de mai multe ori filmul prescris de Wooder - "Rebecca" de Alfred Hitchcock - a inteles care era motivul problemelor sale, regasindu-se in personajul principal al filmului.