Millvina Dean avea doar doua luni cand s-a intamplat cel mai mare dezastru maritim din istorie. Acum are 96 de ani si datorita unei fracturi la sold are nevoie de asistenta medicala pe care nu si-o permite.
In aprilie 1912, Millvina impreuna cu fratele ai Decan, atunci in varsta de doi ani, si mama sa au fost salvati din apele reci ale Atlanticului si adusi la New Yoork. Inainte de a se intoarce acasa in Anglia, familia ei a primit o mica valiza de rachita cu lucruri donate pentru a-i ajuta sa-si reconstruiasca viata.

Acum, constransa de situatia in care se afla, a scos la licitatie valiza si alte lucruri de pe Titanic, sperand ca va strange cei 5.200 de dolari, care ar ajuta-o sa plateasca taxele de asistenta medicala la domiciliu.

Printre obiectele scoase la licitatie se gasesc elemente rare de pe Titanic precum scrisori sau printuri ale gigantului, dar elementul mult asteptat va fi valiza in care familia ei a carat "mica lor lume".

In urma cu doi ani, Dean si-a fracturat soldul si de atunci locuieste intr-un camin de varstnici din sudul orasului Southampton, portul de origine al vasului Titanic.

"Nu mai pot trai in propria mea casa", marturiseste Dean cu un glas trist. "Acum scot la vanzare orice ma poate ajuta sa platesc asistenta medicala care mi se ofera in aceast camin", a continuat batrana.

Purtatorul de cuvant al caminului Woodlands Ridge, unde este cazata Dean, a declarat ca asistenta medicala si cazarea ajunge pana la 1.550 de dolari pe saptamana in functie de nivelul de ingrijire de care are nevoie pacientul, dar a refuzat sa vorbeasca despre situatia lui Dean spunand ca a fost o chestiune privata.

In 1912, Elizabeth Gladys "Millvina" Dean si familia ei s-au imbarcat pe vasul Titanic pentru a emigra in SUA fara sa stie ca doar dupa patru zile de navigare gigantul va lovi un iceberg si se va scufunda.

Construit la santierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume pana la momentul tragediei. La vremea respectiva, Titanicul era considerat apogeul sigurantei pe o nava in caz de accident. A fost numit practic "de nescufundat" de catre proiectanti si de aceea nu a fost dotat cu mai multe barci de salvare, motiv pentru care peste 1.500 de personae si-au pierdut viata in noaptea de 14 aprilie 1912, in apele reci ale Atlanticului.

Dean impreuna cu fratele si mama ei s-au aflat printre cei 706 de pasageri, majoritatea femei si copii, salvati de vasul Carpathia.

Pana la varsta de 8 ani, Dean nu a stiut ca a fost la bordul Titanicului, declarand intr-un interviu pentru AP din 1997, ca nu are nicio amintire despre tragicul accident si nici nu si-ar dori sa aibe.

In 1958, Dean a vazut impreuna cu alti supravietuitori filmul "A Night to Remember" , care a deprimat-o atat de mult incat a refuzat sa mai vada si alte filme despre dezastru, inclusiv blockbuster-ul din 1997, "Titanic", cu Leonardo Di Caprio si Kate Winslet.

Incepand cu anii '80, Millvina Dean a inceput sa ia parte la diferite activitati legate de Titanic, calatorind in intreaga lume.

Millvina Dean - Ultima supravietuitoare de pe Titanic


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.