Aproximativ 30 de angajati ai teatrelor galatene si ai Centrului Cultural "Dunarea de Jos", dar si artisti liber profesionisti au pichetat, miercuri dupa-amiaza, sediul Prefecturii, in semn de protest fata de continutul normelor de aplicare a Legii institutiilor de spectacole si concerte, informeaza NewsIn

Pichetarea Palatului Administrativ din Galati a inceput la ora 14.30, simultan cu celelalte judete ale tarii. La protest au participat in jur de 30 de artisti de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini", de la Teatrul Muzical "Nae Leonard", de la Teatrul de Papusi, de la Centrul Cultural "Dunarea de Jos", dar si artisti liber profesionisti. Protestatarii sunt membri ai Federatiei Sindicatelor Artistilor Interpreti din Romania (FAIR) si ai Blocului National Sindical.

Pe durata protestului, artistii au fluierat si au afisat pancarte cu mesajele: "Drepturile de autor sunt drepturile nostre", "Sunteti primii daca ajungem cersetori", "Nu distrugeti cultura!", "Avem dreptul la demnitate" si "Nu vrem sa fim sclavi".

O delegatie condusa de vicepresedintele FAIR Galati, Paul Buta, s-a intalnit cu subprefectul Marcela Sighinas, careia i-a prezentat revendicarile artistilor.

"S-au elaborat niste norme metodologice de aplicare a Legii institutiilor de spectacole si concerte, lege care a aparut anul trecut, dar ale carei norme au aparut dupa un an de zile si foarte post. Daca aceste norme vor fi si aprobate de catre Guvern, se vor decima colectivele artistice din toate teatrele din tara, iar artistii vor ramane pe drumuri. Prin aceste norme se incalca Codul Muncii, Constitutia Romaniei si alte legi.

De exemplu, in institutiile de cultura, toate contractele de munca incheiate pe perioada nedeterminata vor deveni contracte pe perioada determinata. Impactul social va fi groaznic, mai ales pentru cei tineri.

Stiti ce inseamna sa nu ai un contract pe perioada nedeterminata. E vorba de imprumuturi, de cate altele de cate au nevoie tinerii actori. Alte exemple: cesionarea drepturilor de autor incalcandu-se Legea depturilor de autor si metodologia de evaluare a colectivelor de artisti, care permite managerilor de institutii de spectacole sa ia masuri unilateral, fara consultarea sindicatelor", a declarat, miercuri, vicepresedintele FAIR Galati, Paul Buta.

Potrivit celor stabilite de protestatari impreuna cu subprefectul Marcela Sighinas, liderii sindicali vor discuta cu juristii Prefecturii in urmatoarele zile, iar saptamana viitoare, cel mai probabil joi, Prefectura va inainta Ministerului Culturii un punct de vedere comun, ce va include si revendicarile artistilor.

Tot saptamana viitoare, dar miercuri, angajatii teatrelor galatene vor sustine din nou un pichet in fata Palatului Administrativ. Daca cererile lor si ale colegilor din restul tarii nu vor fi acceptate de Ministerul Culturii, artistii ameninta ca vor declansa greva geneala in septembrie.

Potrivit lui Paul Buta, valul de proteste declansat de artistii romani se bucura de sustinerea Blocului National Sindical, a Federatei Internationale a Muzicienilor si a Federatiei Internationale a Actorilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.