Al treilea roman al lui Filip Florian, intitulat 'Zilele regelui', va fi publicat in toamna la editura ieseana, iar drepturile de editare ale volumului sau anterior, "Degete mici", au fost achizitionate recent de prestigioasa editura americana Harcourt, anunta NewsIn

In noua carte a lui Filip Florian, actiunea este plasata in Bucurestiul sfarsitului de secol XIX. Dentistul berlinez Joseph Strauss paraseste Prusia in primavara lui 1866 si il urmeaza la "Bucuresci" pe Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, abia urcat pe tronul Principatelor Unite. Data fiind iminenta razboiului in centrul Europei, calatoria e aventuroasa, dar compania motanului Siegfried (un fel de inger pazitor) il ajuta pe dentist sa o duca la bun sfarsit. Joseph descopera un oras cu ritmuri, intrigi si obiceiuri orientale, leaga o prietenie stransa cu barbierul Otto Huer si reuseste, datorita banilor daruiti de principe, sa deschida un cabinet.

Romanul precedent al lui Filip Florian, "Degete mici", aparut la editura Polirom in 2005, a fost distins cu Premiul pentru debut al "Romaniei literare", cu Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

Recent, romanul a cunoscut succesul si peste hotare. Editura americana Harcourt, cu o traditie de peste 80 de ani si care ii are in portofoliu pe Gunter Grass, Jose Saramago, Italo Calvino, Umberto Eco, Stanislav Lem sau Bohumil Hrabal, a achizitionat recent drepturile de editare ale romanului "Degete mici" pentru intreaga lume, exceptand contractele preexistente.

In Europa, varianta in limba germana, "Kleine Finger", a aparut in traducerea lui Georg Aescht la editura Suhrkamp, fondata la indemnul lui Hermann Hesse in 1950, unde au fost publicati si Mircea Eliade, Emil Cioran, Paul Celan si Tudor Arghezi. De asemenea, romanul "Degete mici" a mai aparut in limbile maghiara si polona si va aparea, in 2009, si in Slovenia, la editura Didakta.

"E foarte dificil, ca autor roman, macar sa-­ti fie citite niste fragmente, niste mostre de text. Traducerea mea in strainatate este o bucurie foarte mare pentru mine, dar parca e un film in care intamplator e cineva cu numele meu, nu ma vad neaparat pe mine acolo", spune Filip Florian.

Filip Florian, nascut in 1968 la Bucuresti, a fost reporter in perioada 1990-1992 la "Cuvantul". Intre 1992 si 1995, a lucrat ca redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera, iar intre 1995 si 1999 a fost corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti. A publicat proze scurte in "Romania literara",
"Luceafarul", "Euphorion" si "Cuvantul".

Autorul a mai publicat, impreuna cu fratele sau, Matei Florian, romanul "Baiuteii" (Polirom, 2006).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.