Proiectul 'Eu cand vreau sa fluier, fluier', lungmetrajul de debut al lui Florin Serban, dupa un scenariu de Catalin Mitulescu si inscris pe piata de film din cadrul Festivalului de la Sarajevo, a primit un premiu in valoare de 7.500 de euro

“Eu cand vreau sa fluier, fluier” a primit premiul Magic Box, prin care productia va beneficia de servicii in valoare de 7.500 de euro, la cea de-a 14-a editie a Festivalului de Film de la Sarajevo desfasurat in perioada 15-23 august, in cadrul programului CineLink, de sponsorizare a proiectelor unor tineri cineasti.

“Importanta nu este valoarea premiului, ci faptul ca membrii juriului au primit foarte bine proiectul, au fost impresionati de subiect si ne-au laudat. Ei vor sa se faca filmul”, a declarat pentru NewsIn producatorul peliculei, Daniel Mitulescu, dupa participarea la Festivalul de la Sarajevo.

“Este prima aparitie pe piata cinematografica a lui Florin Serban si singurul proiect romanesc premiat pe piata de film a festivalului, ceea ce inseamna foarte mult. Festivalul de la Sarajevo a crescut mult in ultimii ani, iar participarea noastra a afost o ocazie sa discutam cu oamenii prezenti acolo, cu reprezentanti ai Festivalului de la Goteborg, cel mai mare din nordul Europei, cu reprezentanti ai CNC
(Centrul National al Cinematografiei) din Franta”, a mai spus Mitulescu.

“Eu cand vreau sa fluier, fluier” este lungmetrajul de debut al lui Florin Serban, care a mai regizat, printre altele, scurtmetrajul “Mecano”, alaturi de Cristian Nemescu si Daniel Serbanica.

Filmul lui Serban a primit o finantare de un milion de lei la sesiunea din iulie-august a concursului de proiecte organizat de CNC. Filmarile vor incepe in primavara anului 2009, iar bugetul total se va ridica la 900.000 de euro, a precizat Daniel Mitulescu.

Filmul spune povestea unui tanar de 17 ani, detinut intr-un penitenciar pentru minori, care se indragosteste de o studenta la Sociologie, aflata in institutia respectiva pentru un studiu, si vrea sa o invite la o cafea. Actiunea atinge punctul culminant cand baiatul o rapeste pe fata si evadeaza din penitenciar, a spus Daniel Mitulescu. “Este o poveste de dragoste, dar si privind responsabilitatea sociala fata de acesti copii”, a adaugat Mitulescu.

Echipa de productie este in negocieri cu Agentia Nationala a Penitenciarelor pentru a filma chiar intr-un penitenciar. Intre timp, regizorul Florin Serban, va realiza ateliere de creatie si va filma un documentar in doua penitenciare de minori din Romania, la Tichilesti, judetul Braila, si la Craiova, in luna septembrie.
“Serban vrea sa lucreze cu ei pentru a invata ce se intampla cu acesti copii”, a mai spus producatorul peliculei.

Pe site-ul oficial al festivalului, proiectul castigator al premiului Magic Box din acest an este anuntat cu introducerea “Din nou Romania”, dupa ce, la editia din 2006, proiectul “Un balon in forma de inima”, in regia lui Catalin Mitulescu, a obtinut finantare, de 10.000 de euro, iar in 2007, “Felicia inainte de toate”, regizat de Melissa de Raaf si Razvan Radulescu a obtinut premiul Festivalului de la Goteborg, pe piata de proiecte a Festivalului de la Sarajevo.

Alte trei proiecte romanesti au mai participat anul acesta la CineLink - "Periferic/Outskirts", dupa un scenariu de Cristian Mungiu si Ioana Uricaru, in regia lui Anatoli Reghintovschi, "Medalia de onoare" dupa un scenariu de Tudor Voican, in regia lui Calin Netzer si "Cu un pas in urma serafimilor" de Daniel Sandu.

La editia 2008 a Festivalului de Film de la Sarajevo, in cadrul sectiunii CineLink au mai fost premiate proiectele "Borders, Raindrops" de Nikola Mjlovic si Vlastimir Sudar, (Bosnia-Hertegovina si Muntenegru), care a luat premiul Festivalului de Film de la Goteborg si "Strange Forest" (Serbia) de Szabolcs Tolnai, care a primit premiul CNC din Franta, si “Broken Mussels” (Turcia) de Seyfetin Tokmak, care a luat premiul oferit de televiziunea ARTE, toate cele trei distinctii valorand cate 2.500 de euro.

Producatorul “Borken Mussels”, Serkan Cakarer, a primit o bursa EAVE, pentru a isi dezvolta in continuare proiectul.

Trofeul “Heart of Sararjevo” (“Inima orasului Sarajevo”), premiul cel mare al Festivalului de Film de la Sarajevo, i-a fost decernat sambata seara regizorului croat Goran Rušinovic, pentru filmul “Buick Riviera”, o coproductie Croatia/Bosnia Hertegovina/Germania/SUA. Premiul, in valoare de 25.000 de euro, este sponsorizat anul acesta de Consiliul Europei, care a devenit partener oficial al Festivalului de Film de la Sarajevo.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.