Masini tamponate, vegetatie distrusa si strazi goale, cu case "revopsite" in rosu, sunt urmarile deversarii de noroi rosu, foarte toxic, din Ungaria.
Guvernul ungar a decretat marti stare de urgenta in vestul tarii dupa aceasta "catastrofa ecologica", ce ameninta fauna si flora din jurul Dunarii si a provocat deja moartea a patru persoane si ranirea altor 123, in timp ce sase persoane sunt in continuare date disparute, relateaza MEDIAFAX.

Luni, un rezervor al unei uzine de alumina din orasul Ajka (situat la 160 de kilometri vest de Budapesta) s-a fisurat din motive necunoscute si a deversat aproximativ 1,1 milioane de metri cubi de noroi rosu in satele invecinate. Initial, acesta a umplut albia paraului Torna, iar ulterior a lovit din plin comunele Devecser si Kolontar, cele mai apropiate de uzina de alumina (MAL), unde rezervorul de noroi rosu a cedat.

Potrivit unui fotoreporter al AFP, in afara de copaci, toata vegetatia a fost culcata la pamant, totul este acoperit de noroiul rosu coroziv. [Valul de poluare din Ungaria nu afecteaza, inca, Romania]

"Cine este vinovat, unde este vinovatul?", striga un barbat in varsta de aproximativ 40 de ani, care a scapat cu viata gratie bolii sotiei sale, pe care a trebuit sa o duca la spital cu cateva ore inainte de incident. "Sotia mea este foarte bolnava, a trebuit dusa la spital (...) Cand m-am intors, am gasit casa distrusa, goala, totul s-a pierdut", a declarat el, cu lacrimi in ochi.

Valul de noroi a maturat tot ceea ce era mobil: automobile, masini de tuns iarba si chiar animale (vaci, pisici si caini). "Mi-am gasit masina la 100 de metri de gradina", povesteste o tanara, care s-a intors in sat pentru a incerca sa salveze ceea ce se afla la peste doi metri inaltime in casa ei, deasupra nivelului de noroi. Tot ceea ce a ramas in casa are aspectul unei mase diforme, fara nicio legatura cu frigiderele, dulapurile sau paturile de la inceput. Locuitorii se intreaba acum cand vor putea sa se intoarca in casele lor pentru a incepe reconstructia, dar Guvernul a avertizat ca vor fi necesare mai multe luni pana la revenirea la normal, din cauza contaminarii solului. [Dezastru ecologic in Ungaria, un pericol pentru Romania?]

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.