Guvernul ungar a decretat starea de urgenta in judetele Veszeprem, Gyor-Moson-sopron si Vas, dupa ce, aproximativ 700.000 de metri cubi de reziduuri chimice s-au scurs luni dintr-un rezervor avariat al unei fabrici de alumina.

Totodata, Ministerul Afacerilor Interne din Ungaria a anuntat ca a fost convocat Comitetul de Coordonare al Guvernului, informeaza Adevarul.ro, citand MTI.

Potrivit ultimului bilant, in urma dezastrului ecologic au murit patru oameni, intre care si un copil in varsta de trei luni, iar alte patru sunt date disparute. Toate cele patru victime sunt locuitori din Kolondar, unde se afla rezervorul din cauza caruia s-a produs tragedia, a declarat primarul localitatii, Karoly Tily. Acesta a adaugat ca echipele de salvare cauta, in continuare, patru persoane date disparute.

In localitatea Devecser au fost inundate pana la 400 de case, iar in mai multe zone din apropiere nivelul inundatiilor cu aceste reziduuri, de culoarea rosie, atingeau doi metri. Numai din aceasta localitate, au fost spitalizate cu arsuri chimice circa 80 de persoane.

Reziduurile chimice provin din productia de aluminiu, contin metale grele si sunt toxice daca sunt ingerate. Multe dintre persoanele ranite prezinta arsuri, dupa ce reziduurile au intrat prin hainele lor. Arsurile chimice cauzate de aceste reziduuri pot aparea abia dupa cateva zile, iar ceea ce pare o rana superficiala ar putea afecta grav tesutul, transmite Realitatea.net.

Sute de tone de gips au fost turnate in raul Marcal pentru a-l feri de deversarea reziduurilor chimice.

Potrivit ministrul Mediului din Ungaria, Zoltan Illes, pana in momentul de fata, 1 milion de metri cubi s-au scurs din rezervor si au afectat o zona de 40km patrati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.