Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) sustine ca, cel putin pana miercuri dupa-amiaza, pe teritoriul Romaniei nu ar urma sa apara efecte ale accidentului ecologic din Ungaria, ministrul Laszlo Borbely primind asigurari ca sectorul romanesc al Dunarii nu ar urma sa aiba de suferit.

"MMP a primit informatii de ultima ora privind evolutia incidentului ce a avut loc in dupa-amiaza zilei de luni, 4 octombrie 2010, in dreptul localitatii Ajka, Ungaria. (...) Conform estimarilor specialistilor, in urmatoarele 24 de ore nu se vor inregistra depasiri ale valorilor maxime admise ale concentratiilor de poluanti pe teritoriul Romaniei", se precizeaza intr-un comunicat de marti al ministerului.

Totodata, MMP arata ca ministrul Laszlo Borbely "a contactat persoanele de decizie din Guvernul Ungariei" care, marti dupa-amiaza, i-au confirmat ca "nu exista pericol de poluare in Dunare, pe teritoriul Romaniei".


MMP mai precizeaza ca specialistii romani vor monitoriza permanent calitatea apelor si vor da publicitatii "orice modificare privind depasiri ale parametrilor normali".

Potrivit datelor MMP, spargerea bazinului de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat scurgerea a peste 600.000 de metri cubi de deseuri, cu un Ph de 12-13, in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei, transmite MEDIAFAX.

Presa maghiara a relatat ca, in urma accidentului, satul Kolontar a fost inundat de reziduuri, patru persoane, intre care si un copil in varsta de trei luni, au murit, iar alte patru sunt date disparute. Alti 120 de oameni sunt raniti.

  • Ploile accelereaza raspandirea noroiului rosu deversat in Ungaria, favorizand poluarea Dunarii

Ploile abundente favorizeaza raspandirea "rapida si pe suprafete mari" a noroiului rosu deversat in vestul Ungariei, a declarat directorul programului privind Dunarea al World Wildlife Fund, adaugand ca acesta va ajunge "aproape inevitabil" in Dunare, relateaza Wall Street Journal in editia online, relateaza MEDIAFAX.
Citeste si:
Victorie pentru premierul Viktor Orban. UE va debloca o finanţare...
Victorie pentru premierul...

Andreas Beckmann, directorul programului privind Dunarea al World Wildlife Fund, a declarat ca in mod obisnuit, scurgerea de noroi rosu nu ar fi reprezentat o amenintare directa pentru Dunare. Dar din cauza ploilor abundente, noroiul rosu "se va raspandi mai rapid si pe suprafete mai mari", facand "aproape inevitabila" ajungerea acestuia in Dunare, a declarat el.

Noroiul rosu deversat din rezervorul uzinei de alumina este toxic doar atunci cand se usuca si se ridica in aer, au declarat autoritatile ungare. Totusi, apa cu care este amestecat noroiul este puternic alcalina, au precizat acestea, adaugand ca poate provoca arsuri si devine periculoasa daca este inghitita.

In cazul in care noroiul rosu ajunge in rauri, acesta este toxic pentru fauna, potrivit oficialilor ungari si grupurilor de protectie a mediului.

Citeste si:
România schimbă PET-ul cu biletul
România schimbă PET-ul cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.