Cancerul de colon este o afecțiune ce debutează la nivelul colonului, un element esențial din structura tractului digestiv. Pe măsură ce avansează, formațiunile tumorale pot afecta rectul, dar și alte părți ale organismului.

Depistarea timpurile a acestei forme de cancer favorizează stabilirea unei scheme de tratament eficiente. De asemenea, efectuarea controalelor regulate permite identificarea timpurile a polipilor adenomatoși. Așadar, o informare corectă este esențială pentru abordarea acestei afecțiuni oncologice.

Cauzele apariției cancerului de colon

Această boală complexă poate avea la bază factori variați. Cancer de colon cauze:

 • factorii genetici și istoricul familial - aproximativ 20-30% din cazurile de cancer de colon au o componentă genetică; mai mult decât atât, persoanele cu rude de gradul I (părinți, frați sau copii) diagnosticate cu această formă de cancer, sunt de două până la trei ori mai predispuse la dezvoltarea acestei boli.
 • vârsta și stilul de viață - în majoritatea cazurilor, cancerul de colon se descoperă la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani; de asemenea, stilul de viață sedentar, fumatul, consumul de alcool, dieta bogată în grăsimi și săracă în fibre pot crește riscul de a dezvolta această patologie.
 • dieta - alimentele procesate, carnea roșie și grăsimile saturate au fost asociate cu un risc crescut pentru acest tip de cancer, conform Organizației Mondiale a Sănătății; de asemenea, obezitatea și diabetul sunt factori de risc cunoscuți pentru cancerul de colon.
 • bolile inflamatorii intestinale - boala Crohn sau colita ulcerativă pot crește riscul de cancer la nivelul colonului.

Simptomele cancerului de colon

Într-un stadiu incipient, cancerul de colon se poate manifesta prin:

 • episoade diareice sau constipație;
 • modificări ale formei sau dimensiunilor scaunului;
 • sânge în scaun sau sângerări rectale.

Pe măsură ce boala progresează, simptomele pot deveni mai grave și mai evidente. Acestea pot include:

 • dureri abdominale persistente sau crampe;
 • slăbiciune sau oboseală;
 • pierdere neintenționată în greutate;
 • anemie inexplicabilă.
 • senzația că intestinul nu se golește complet după defecație.

Alte simptome asociate cu această formă de cancer, însă nu la fel de frecvente:

 • îngălbenirea pielii și a sclerelor (albul ochilor);
 • dureri severe în abdomen sau umflarea acestuia;
 • vărsături și prezența mucusului în scaun;
 • senzația de oboseală extremă, ce persistă.

Este foarte important ca aceste simptome să fie recunoscute și înțelese. Multe dintre acestea pot fi ușor trecute cu vederea, sau pot fi confundate cu alte afecțiuni mai puțin grave. Cu toate acestea, identificarea timpurie a simptomelor poate duce la diagnosticarea precoce a cancerului de colon, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ prognosticul și șansele de supraviețuire.

Citeste si:
Andreea Mantea a renunțat la tratamentul pentru boala autoimună de...
Andreea Mantea a renunțat la...

Diagnosticarea cancerului de colon

Pentru stabilirea corectă a unui diagnostic, specialiștii apelează la:

 • colonoscopie - procedură minim invazivă care permite vizualizarea directă a interiorului colonului;
 • examinarea scaunului - mostrele prelevate sunt analizate pentru a se identifica posibila prezență a sângelui, semn ce poate indica existența unei tumori;
 • tomografia computerizată (CT) - oferă imagini detaliate ale organelor interne;
 • ecografia transrectală - utilizată pentru a identifica eventuale tumori la nivelul rectului, sau în apropierea acestuia;
 • analize de sânge specifice - pot indica anomalii ale valorilor anumitor markeri de interes, ce sugerează prezența cancerului.

Pe baza observațiilor făcute, specialistul va stabili stadiul de evoluție, de la stadiul I (cancer limitat la nivelul celular al colonului), până la stadiul IV (cancerul s-a răspândit la organe îndepărtate), cum ar fi ficatul sau plămânii.

Citeste si:
Hemoroizii în sarcină: prevenție și tratament
Hemoroizii în sarcină:...

După diagnosticare și stadializare, specialistului va recomanda cea mai eficientă strategie de tratament, raportată la factori precum: vârsta pacientului, alte probleme de sănătate cu care se confruntă, prognosticul stabilit etc.

Tratamente pentru cancerul de colon

Tratamentele pentru cancerul de colon variază în funcție de etapa bolii și starea de sănătate generală a pacientului. În general, există trei metode de bază:

 • intervenția chirurgicală - la secția de chirurgie generală a Spitalului Memorial Băneasa, personalul medical specializat va stabili tipul de colectomie necesară pentru abordarea unei tumori localizate la nivelul colonului;
 • chimioterapia și radioterapia - sunt tratamente adjuvante, utilizate pentru a distruge celulele canceroase rămase după operație, sau pentru a micșora tumorile înainte de intervenție.

Terapia de suport joacă, de asemenea, un rol crucial în aplicarea soluțiilor de tratament pentru cancerul de colon. Aceasta poate include: consilierea psihologică, terapia nutrițională, fizioterapia și alte metode care ajută la îmbunătățirea calității vieții pacientului.

Citeste si:
Cum tratăm eficient afecțiunile din zona lombară ?
Cum tratăm eficient...

Prevenirea cancerului de colon

Prevenirea cancerului de colon este strâns legată de adoptarea unui stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, bogată în fibre, fructe, legume și proteine slabe poate reduce semnificativ riscul de a dezvolta această boală.

Limitarea consumului de alcool și evitarea fumatului pot ajuta, de asemenea, la prevenirea cancerului de colon. În plus, practicarea regulată a exercițiilor fizice, precum mersul pe jos, alergatul sau înotul, contribuie la menținerea sănătății intestinului și la reducerea riscului de apariție a acestei afecțiuni.

În plus, controalele medicale regulate (mai ales în cazul persoanelor vârstnice, sau cu un istoric familial de cancer de colon) sunt esențiale în prevenirea acestei boli oncologice.Testele de screening, cum ar fi colonoscopia, pot descoperi într-o fază incipientă polipii adenomatoși, înainte de a deveni maligni.

Citeste si:
Alimente sigure în timpul tratamentului ortodontic: ce poți mânca...
Alimente sigure în timpul...

Pune sănătatea pe primul loc și programează-te pentru un consult de specialitate la Spitalul Memorial Băneasa. În urma evaluării medicale amănunțite, specialiștii vor putea confirma diagnosticul, construind apoi pe baza sa cea mai eficientă schema de tratament. Reține că prevenirea apariției cancerului de colon implică o serie de modificări la nivelul stilului de viața și controale medicale regulate.

BIBLIOGRAFIE:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/colon-cancer/symptoms-causes/syc-20353669

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14501-colorectal-colon-cancer

https://www.medicalnewstoday.com/articles/150496


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Mai 2024 - 02 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.