Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a vorbit joi despre posibilitatea introducerii unui impozit pe averile mari, pentru cresterea veniturilor bugetare.

Vladescu a subliniat insa ca o astfel de masura este dificil de implementat, deoarece multi romani sunt proprietari, desi "au un nivel economic scazut". "In Romania, spre deosebire de alte tari, se pare ca avem o emotie, in zona politica, sa impozitam proprietatile, mai ales ca o mare parte dintre locuitori sunt proprietari de case si autoturisme, dar au un nivel economic foarte scazut", a afirmat Vladescu, citat de NewsIn.

"Ideea unei taxe pe averile mari este vehiculata si poate viitorul proiect privind taxarea va include si un capitol privind impozitarea averilor mari", a adaugat el.

Astfel de impozite exista in mai multe state dezvoltate, Franta aplicand, de exemplu, un Impozit de Solidaritate pe Avere (ISF), pentru persoanele a caror avere este evaluata de Fisc la peste 790.000 euro.

Sebastian Vladescu a subliniat si importanta unei mai bune taxari pe zona petroliera, spunand ca exista o preocupare puternica pe acest segment si ca spera sa se ia masurile necesare.

Ce alte planuri mai are pentru 2010 ministrul Finantelor?

  • O colectare mai buna a darilor din agricultura si impozitarea terenurilor dupa valoare. "Impozitul pe terenul agricol exista, dar trebuie colectat si stabilit, astfel incat sa tina cont de valoarea terenului, sa determine coagularea. Este necesara impunerea platii impozitului odata cu renta viagera", a spus Vadescu, adaugand ca nu intentioneaza sa introduca un impozit nou, insa "avem terenuri mici, necoagulate, produse agricole care circula in afara sistemului, neinregistrate si muncitori neinregistrati". El a adaugat ca cei peste un milion de muncitori din agricultura trebuie astfel sa fie beneficari, dar si contributori.
  • Mentinerea la acelasi nivel al taxelor prezente, pentru a nu destabiliza sistemul fiscal. "Ideea ca o scadere a taxelor ar putea creste veniturile prin conformare voluntara este pozitiva. A functionat in cazul cotei unice, in conditii de crestere economica. Nu spun ca nu functioneaza, nici ca functioneaza, este necesara o analiza tehnica in acest sens. Punctul meu de vedere ar fi ca astazi sunt reticent vizavi de riscurile fata de un sistem care nu e foarte echilibrat", a afirmat Vladescu, raspunzand unei intrebari a deputatului PNL Eugen Nicolaescu privind o eventuala reducere a contributiilor la asigurarile sociale.
  • Restructurarea si modernizarea sistemului de sanatate. "Exista o mare nevoie de modernizare a sistemului de sanatate. Am avut discutii de inceput cu presedintele Casei de Asigurari (de Sanatate) si cu ministrul sanatatii. Nevoia suplimentara de fonduri pentru 2010 este de circa 2 miliarde de euro", a afirmat Vladescu. "Ne-am fi dorit sa alocam 4% (din PIB) la sanatate si cred ca sistemul are nevoie, din pacate nu avem disponibilitatea sa alocam cat ne-am dori. Regret, pentru ca au fost perioade cand puteam moderniza sistemul de sanatate", a adaugat ministrul, in replica la comentariile lui Nicolaescu, fost ministru al Sanatatii in guvernul Tariceanu. "Este o discutie privind sumele care se pot economisi dintr-o mai buna administrare. Cred ca 10-15% din fondurile actuale se irosesc, dar si cu acestea tot exista o nevoie care trebuie acoperita cumva", a completat el. Ministrul a explicat ca restructurarea sistemului de sanatate ar trebui sa inceapa cu o scadere a numarului de spitale, sa continue ca "translatarea" unor venituri si, "evident, modernizarea acestuia".
  • Scaderea numarului de bugetari cu circa 100.000. "Este vorba de scaderea numarului de posturi cu circa 100.000", a spus Vladescu, intrebat cati bugetari ar uma sa plece din sistem, potrivit proiectului de buget aprobat de guvern pentru 2010. In 22 decembrie, la audierile din Comisiile reunite de buget-finante din Parlament, Vladescu declara ca numarul disponibilizarilor din sectorul bugetar va fi mai mic de 100.000 in 2010. Iar cateva zile mai tarziu, ministrul muncii, Mihai Seitan, afirma ca evaluarile actuale arata ca circa 70-80 de mii de posturi din sistemul bugetar ar putea fi restructurate in 2010, dar sustinea ca rata somajului din Romania se va reduce anul viitor, pe fondul unei stabilizari a situatiei economice.
  • Intrarea in zona euro si tintirea inflatiei. "Am spus si repet: inflatia reprezinta un risc major pentru stabilitatea economica. Daca nu se iau masuri, economia se ajusteaza oricum, iar aceste corectii se fac prin inflatie. Eu nu doresc acest lucru. Mai degraba prefer masurile nepopulare. Inflatia pare cea mai simpla solutie, dar este cea mai periculoasa", a explicat Vladescu. El a mai spus ca doreste sa discute cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in sensul armonizarii politicilor bugetara, fiscala si monetara, astfel incat tinta pentru intrarea Romaniei in zona euro sa fie atinsa. "Trebuie sa avem un program de armonizare intre cele doua institutii (n.r. BNR si MFP), astfel incat tinta pentru intrarea in zona euro sa fie atinsa. Este un scop comun pentru care trebuie sa ne coordonam. Fara coordonarea politicilor bugetara, fiscala si monetara nu este posibila intrarea in zona euro", a mai spus oficialul MFP.
  • Investitii. Bugetul de investitii din 2010 reprezinta 6,5% din PIB, inclusiv fondurile nerambursabile, resursele interne reprezentand 4% din PIB, ceea ce in opinia ministrului Vladescu este un buget de investitii foarte redus "pentru o tara cu 20 de milioane de locuitori". "Aici este cea mai mare slabiciune. Avem nevoie de dezvoltare", a punctat Vladescu, subliniind faptul ca principala dificultate pentru sistemul bugetar este ponderea veniturilor in PIB, mult mai mica decat in celelate state din UE, "Romania fiind un caz extrem de delicat comparativ cu sistemul european si chiar cel global".
  • Mentinerea deficitului bugetar la un nivel scazut. "Ca sa cheltuim la nivelul la care fiecare minister si-ar dori, am ajunge la (un deficit bugetar de) 10-12% (din PIB), lucru pe care Romania nu si-l permite. Deficitul de 5,9% din PIB este excesiv in conditii europene si acceptat in conditii de criza", a precizat Sebastian Vladescu. El a adaugat ca nivelul stabilit pentru deficitul public in 2010 reprezinta un nivel care acopera cheltuielile minime, pentru ca Romania sa iasa din 2010 in echilibru macroeconomic si cu stabilitate sociala. "Este un deficit structural si merge dincolo de orice intentie de a construi. Este facut pentru a trai de pe o zi pe alta", a mai afirmat Vladescu, in fata parlamentarilor din Comisiile reunite de buget-finante.

Cu toate acestea, Ministerul Finantelor Publice a luat joi de pe piata 565 milioane de lei pe o perioada de 3 ani, cu un randament de 9,50%. Ceea ce inseamna ca statul va plati pentru acesti bani, pe care inca nu stim cum ii va folosi (speram doar ca nu pentru consum), o dobanda dubla fata de cea pe care romanii o platesc pentru banii luati de la FMI, BM si CE. Ramane deci de vazut cum vom atinge tinta de deficit bugetar stabilita pentru finele lui 2010.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.