Pentru ca adoptarea monedei euro sa fie posibila "asa cum am stabilit", in 2014, sau cel tarziu in 2015, este nevoie ca Guvernul sa aiba un program pentru urmatorii 5 ani pe care sa il puna in aplicare "de maine", considera economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea.

In prezent, economia Romaniei este bine stransa bine in chingile acordului cu Fondul Monetar International (FMI), iar acest lucru, desi nu pare, este spre binele ei pe termen lung deoarece va produce acele modificari in structura economiei de care aceasta tara are atat de mult nevoie. Din pacate, aceasta "operatie", care ar aduce economiei Romaniei beneficiile de aer in plus pe care o operatie de deviatie de sept i le-ar aduce unui om ce nu respira bine pentru ca are nasului stramb, este una pe termen scurt. Acordul cu Fondul Monetar International (FMI), UE si Banca Mondiala (BM) a fost incheiat pe o perioada de 2 ani, din trimestrul 2 din 2009 si pana in trimestrul 1 din 2011, potrivit EurActiv.ro.

Astfel, daca se vrea ca romanii sa fie platiti, sa cumpere si sa economiseasca in euro din 2014, precum a fost stabilit la intrarea in Uniunea Europeana (UE), Guvernul trebuie sa se mobilizeze cat de repede si sa stableasca un program economic pe care sa il urmeze in urmatorii 5 ani.

"Nu priveste mai departe si FMI nu este deosebit de interesat in respectarea calendarului euro de catre Romania. Asadar, trebuie sa ne hotaram noi intern daca vrem sau nu sa respectam calendarul", a spus Lazea, in cadrul seminarului EU COFILE organizat de Alpha Bank, Asociatia Romana a Bancilor si BNR.

In ceea ce priveste adoptarea euro, economistul sef al Bancii Nationale a remarcat ca in campania prezidentiala referirile la acest subiect au fost absente. "Clasa politica are un orizont foarte scurt de timp - a se vedea absenta referirlor la adoptarea euro in perioada campaniei electorale pentru prezidentiale", a mai declarat acesta.

Nici nu este greu de ghicit de ce adoptarea euro a fost "uitata" de candidatii la presedentie. Trecerea la moneda unica, presupune o serie de eforturi care ar apasa si mai greu pe umerii populatiei si asa saracita de criza, precum o mai mare disciplina in politica salariala si fiscala (exact cum ar fi operatia de sept pentru omul cu nasul stramb ce se plange ca nu respira). Iar cum fiscal nu aduce de nicio culoare cu populist, inseamna ca nu aduce voturi. Iata de ce adoptarea euro nu a intrat in programele propuse de "alesii Romaniei".

Ceea ce vor politicienii este clar, insa cum nu mai suntem "de capul nostru", ramane de vazut ce va decide UE in aceasta privinta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.