Aurelian Andreescu, unul dintre cei mai iubiți cântăreți de muzică ușoară din România, a murit de tânăr, aproape de scenă. Povestea vieții sale și drama care i-a grăbit sfârșitul.

Viața lui Aurelian Andreescu

Aurelian Andreescu s-a născut în București, fiind fiul lui Spiridon Andreescu și al Mariei Andreescu. Artistul a debutat la „Festivalul Național de Muzică Mamaia”, la prima ediție, în anul 1963, cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman. A fost unul dintre cei mai căutați interpreți de muzică ușoară de către compozitorii vremii. El a susținut programe muzicale la cele mai selecte baruri și cluburi de noapte din București și de pe litoral.

Din anul 1865 s-a angajat la Teatrul Constantin Tănase, iar împreună cu mai mulți colegi din cadrul instituției a efectuat turnee în mai multe țări din Europa, cât și în Israel, Cuba și Turcia. În 1968 a obținut locul III la Festivalul Internațional al Cântecului de la Sopot, Polonia, la „Ziua discului”. Aurelian Andreescu a fost căsătorit de două ori, cu Ana Ciumetti, în anul 1968 și cu Mariella Annie Dumitru în 1976.

Acesta a făcut parte din echipa României alături de Aura Urziceanu și Mihaela Mihai, care a cucerit Cupa Europei la Concursul de la Knokke, Belgia, în anul 1971. Doi ani mai târziu, Aurelian Andreescu a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena, cu melodia „Alerg printre Stele” a compozitorului Radu-Eugeniu Gheorghiu și a deschis recitalul lui Johnny Hallyday. De-a lungul carierei, a înregistrat peste 200 de melodii.

Frustrările vieții

Mariella Ana Ciumetti, fosta soție, a declarat că deși Aurelian Andreescu era o vedetă în acele vremuri, mașinistul care trăgea cortina la spectacolele sale avea un salariu mai mare.

În schimb, marea dramă a vieții interpretului a fost imposibilitatea de a face un copil, lucru care, cel mai probabil, i-a destrămat și primul mariaj, cu Ana Ciumetti, cu care s-a căsătorit în 1968. După divorț, Mariella i-a devenit soție, în 1978, și i-a rămas alături până la sfârșitul vieții sale din 1986.

Citeste si:
O campanie aeriană l-a scos din sărite pe Jador. Ce le-a reproșat...
O campanie aeriană l-a scos...

Aurelian Andreescu și-a dorit mult un copil, iar singura posibilitate prin care s-a putut înfăptui visul său a fost adopția. Astfel, în 1980, el și Mariella l-au adoptat pe Mirel, în vârstă de doi ani, de la o casă de copii.

Lunga așteptare de a avea un copil, la care s-a adăugat și faptul că nu era răsplătit la adevărata sa valoare, l-au împins spre alcool, grăbindu-i sfârșitul. Solistul a suferit de ciroză hepatică și a murit la 44 de ani, în 1986, în urma unui infarct miocardic. A fost înmormântat în cimitirul Ghencea din București.

„Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Petre Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară”, declara Constantiniu.

Citeste si:
Fuego împlinește astăzi 46 de ani! Ce mesaj emoționant le-a...
Fuego împlinește astăzi 46 de...

Moștenirea: Festivalul „Aurelian Andreescu”

Din anul 1993, la teatrul Constantin Tănase are loc anual Festivalul de Muzică Ușoară „Aurelian Andreescu". Lucky Marinescu a plecat din România în 1985, iar la revenirea în țară, alături de regretatul ei soț, Constantin Barbu a sponsorizat Festivalul „Aurelian Andreescu”, făcând și parte din juriu.

Mihai Trăistariu a fost descoperit în urma participării la acest festival. Primul câștigător al trofeului „Aurelian Andreescu” a fost Marian Stere, actual textier și redactor la Radio România Internațional.

Corneliu Vadim Tudor, despre Aurelian Andreescu: „Un mare caracter”

„Aurelian Andreescu a fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară românească din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil.” - Temistocle Popa

Citeste si:
Alex Velea și Antonia nu au timp de vacanțe. Cântărețul a vorbit...
Alex Velea și Antonia nu au...

„A fost cea mai valoroasă voce masculină a muzicii ușoare românești. Avea un timbru și o culoare a vocii inconfundabile. Era singurul cu adevărat - o voce.” - Titel Popovici

„Cântecul a fost cel care ne-a unit, punând temelia unei prietenii trainice. M-a impresionat de prima dată datorită caracterului său excepțional. A fost unul dintre puținii care și-au respectat cu adevărat cariera.” - Aura Urziceanu

„Aurelian era un bărbat timid și introvertit” - Mariella Andreescu.

„Aurelian avea capacitatea unică de a imprima oricărei melodii darul său, harul său, de aceea orice cânta el era hit sau devenea hit. A fost de neînlocuit.” - Mihai Constantinescu

„Era o prezență tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viață, admirabil prieten.” - Alexandru Arșinel

Citeste si:
Cântărețul-primar Mircea Rusu, condamnat într-un dosar din anul 2008
Cântărețul-primar Mircea...

„Aurelian Andreescu era un om frumos din toate punctele de vedere și un mare caracter.”- Corneliu Vadim Tudor

Discografie

  • Succese internaționale (1973, Electrecord)
  • Cele mai frumoase melodii (1986, Electrecord)
  • Aurelian Andreescu (2002)
  • Aurelian Andreescu. Muzică de colecție (2007, Jurnalul Național)

Piese din repertoriul internațional

  • Bună dimineața, micuță stea (Rado, Ragny, M. Dermott / Gheorghe E. Marian)
  • Nu uita (Rado, Ragny / Cecilia Silvestri)
  • Pentru Maria (Murray, Callander / Eugen Rotaru)
  • Love story (Francis Lai / Aurel Felea)
  • O chema Ninette (Hildebrandt / Aurel Felea)
  • Valuri albe (Christie-Yellow river / Aurel Felea)
  • Pașii mei (Barry Gibb / Aurel Felea)
  • Vei veni (Beatles - Let It Be)
  • De ce n-am replică în glas (Kenny Rogers - Ruby, Don't Take Your Love To Town)

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.