Sci-Tech 28 Mai 2020 11:25

În urma unei decizii a Guvernului, laserul de la Măgurele este de acum obiectiv special de interes național, finanțat de Ministerul Educației.

Laserul de la Măgurele, ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), este de acum un obiectiv special de interes național.

”În prezent, lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate de Ministerului Educaţiei şi Cercetării, de la bugetul de stat, capitolul 'Cercetare fundamentală şi cercetare-dezvoltare', cuprinde un număr de 30 de poziţii, selectate în urma evaluării pe baza metodologiei şi criteriilor stabilite prin ordin de ministru. Acestora li se adaugă, începând de astăzi, 27 mai 2020, Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), administrată de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei' (IFIN-HH) Bucureşti, institut aflat în coordonarea Ministerul Educaţiei si Cercetării”, transmite ministerul în cadrul unui comunicat de presă.

Un obiectiv special de interes național este o structură de cercetare și dezvoltare, ce nu are personalitate juridică și ce operează în cadrul unei unități de cercetare și dezvoltare care are personalitate juridică. Obiectivele speciale de interes național oferă sprijin științific și tehnologic pentru diverse domenii din Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare. De asemenea, astfel de obiective oferă și suport logistic pentru cooperări internaționale.

”Având în vedere criteriile de evaluare aplicate, s-a constatat că Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP) a atins un nivel de maturitate tehnică şi funcţională, laserul fiind în parametrii proiectaţi, are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice, asigurând, totodată, suportul ştiinţific, tehnic şi logistic pentru cooperări internaţionale, inclusiv în diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care România este parte”, transmite ministerul.

Citeste si:
Rezultate finale Bacalaureat 2023. Care este rata de promovare după...
Rezultate finale Bacalaureat...

În prezent, România are cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume în ceea ce privește laserele de mare putere.


Despre autor:


Ultima actualizare: 28 Mai 2020 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.