O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru menținerea unei stări optime de sănătate. În această privință, vitaminele și mineralele joacă un rol crucial în funcționarea corectă a organismului nostru.

Cu toate acestea, în ritmul alert al vieții moderne și din cauza obiceiurilor alimentare nesănătoase, mulți oameni suferă de diverse carențe de vitamine și minerale. În acest articol, vom explora care sunt cele mai frecvente și modul în care pot fi prevenite sau tratate.


  1. Carența de vitamina D


Vitamina D este implicată în sute de procese metabolice și este esențială pentru sănătatea oaselor și a sistemului imunitar. Principala sursa de vitamina D este reprezentată de procesele biochimice care au loc la nivel cutanat consecutiv expunerii la soare. Radiațiile ultraviolete au însă și alte efecte asupra sănătății, a căror nocivitate a fost deja demonstrată. Sursele alimentare de vitamina D sunt puține și au un aport cel puțin limitat: peștele gras și ouăle.

Cea mai sigură metodă de a preveni sau trata această carență este reprezentată de administrarea unui supliment de vitamina D. Pentru prevenirea supradozării se recomandă ca această suplimentare să se realizeze în urma unor analize medicale recomandate de medic.


  1. Carența de vitamina B12


Vitamina B12 este esențială pentru producția de celule roșii din sânge și pentru funcționarea corectă a sistemului nervos. Vegetarienii și veganii sunt mai expuși riscului de deficit de vitamina B12, deoarece aceasta se găsește în principal în produsele de origine animală. De asemenea, persoanele în vârstă sau cele care suferă de boli digestive pot avea dificultăți în absorbția vitaminei B12.

Pentru a preveni sau trata carența de vitamina B12, pe lângă o alimentație echilibrată, se recomandă administrarea suplimentelor sau consumul de alimente fortificate cu vitamina B12, precum laptele vegetal fortificat sau cerealele îmbogățite.

Citeste si:
Vitamine de august. Trei fructe pe care trebuie să le consumăm în...
Vitamine de august. Trei...


  1. Carența de fier


Fierul este un mineral esențial pentru producția de hemoglobină, proteina care transportă oxigenul în corp. Anemia feriprivă este una dintre cele mai frecvente manifestări ale lipsei de fier și poate determina simptome ca: oboseală, slăbiciune și dificultăți de concentrare.

Nivelul de fier din organism presupune efectuarea unei serii de determinări hematologie, printre care și cea pentru sideremie - principalul parametru care indică disponibilitatea fierului seric. Persoanele cu menstruație abundentă, femeile însărcinate și vegetarienii sunt mai susceptibili să sufere de carențe de fier. De aceea, este recomandat să consumi alimente bogate în fier, precum carne roșie slabă, leguminoase, nuci și semințe.


  1. Carența de vitamina C


Vitamina C, unul dintre cei mai puternici antioxidanți cunoscuți, este apreciată pentru rolul său în întărirea sistemului imunitar și în protecția împotriva bolilor. Carența de vitamina C poate duce la slăbiciune musculară, oboseală și scăderea rezistenței la infecții; în cazuri grave, lipsa de vitamina C poate declanșa o afecțiune mai rar întâlnită în prezent, denumită scorbut.

Citeste si:
Greierele de casă a devenit a treia insectă aprobată ca aliment pe...
Greierele de casă a devenit a...

Dieta săracă în fructe proaspete și legume, precum citricele, kiwi, broccoli și ardeiul gras, poate contribui la apariția acestei carențe. Pentru a preveni sau trata deficitul de vitamina C, este important să consumi zilnic porții adecvate de fructe și legume proaspete sau să iei suplimente alimentare de vitamina C.


  1. Carența de calciu


Calciul este esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, precum și pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular. O dietă săracă în alimente bogate în calciu, precum laptele și produsele lactate, precum și o absorbție redusă a calciului din cauza deficienței de vitamina D, pot duce la un nivel scăzut de calciu în organism. Aceast lucru poate determina fragilitatea oaselor și un risc crescut de osteoporoză.

Pentru a preveni sau trata carența de calciu, este recomandat să consumi alimente bogate în calciu sau să iei suplimente alimentare, doar sub supravegherea medicului.

Citeste si:
Consumul de borș acru face minuni pentru organismul tău! Ce...
Consumul de borș acru face...


  1. Carența de iod


Iodul este esențial pentru producția de hormoni tiroidieni, care reglează metabolismul și funcționarea corectă a sistemului nervos. Carența de iod poate duce la probleme tiroidiene, precum hipotiroidismul și gușa.

Sarea iodată și alimentele marine, precum peștele și algele marine, sunt surse bune de iod. Pentru a preveni sau trata deficitul de iod, este important să incluzi aceste alimente în dieta ta sau să utilizezi în mod regulat sarea iodată.

Este important să reții că, în cazul oricărei carențe de vitamine și minerale, este recomandat să consulți un medic sau un specialist în nutriție pentru a primi diagnosticul și tratamentul adecvat. Suplimentele alimentare pot fi utilizate, dar în mod responsabil și sub supravegherea unui profesionist.

Citeste si:
Sursă sigură de proteine și vitamine! Beneficiile semințelor de...
Sursă sigură de proteine și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Iulie 2023 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.