În perioada verii organismul uman se aprovizionează cu tot felul de vitamine pentru a-și întări imunitatea pentru sezonul de toamnă și iarnă. Nutriționiștii afirmă că este bine să profităm de vitaminele care se regăsesc în fructe și legume pentru a ne face stocul necesar. Specialiștii spun că în luna august ar trebui să consumăm trei fructe care au efecte uluitoare asupra sănătății organismului uman.

Nutriţioniştii afirmă că cele mai sănătoase fructe ale lunii august sunt agrişele, zmeura şi afinele. Cu această ocazie ar trebui să profităm de aceasta și să savurăm din plin din aceste fructe. Totodată, nutriționiștii recomandă ca acestea să fie consumate crude, adaugate în terciuri, în iaurt, în smoothie.

Agrișele și beneficiile acestora asupra organismului

Agrișele au o aromă ușor dulceagă și sunt sărace în calorii. Sunt printre cele mai bogate fructe în antioxidanți și au un conținut ridicat de vitamina C. Agrișele ajută la controlul glicemiei, protejează creierul, îmbunătățesc sănătatea inimii, protejează oasele, reduc stresul, mențin sănătatea sistemului nervos, reduc inflamaţiile din organism. Totodată, agrișele sunt bogate în substanțe nutritive, minerale și oligoelemente precum potasiu, fosfor, fier, calciu, zinc, fluor.

''Agrişele ameliorează bine simptomele acute ale tulburărilor gastro-intestinale, dar sunt contraindicate pentru cei care suferă de ulcer stomacal. Agrişele conţin multă pectină, care împiedică instalarea metalelor grele şi a substanţelor radioactive în organism. În plus, agrişele conţin substanţe care împiedică dezvoltarea tumorilor'', a spus Zoia Bogdanova, dietetician şi nutriţionist.

Beneficiile zmeurei

Zmeura, la fel ca agrișele, sunt sărace în calorii și bogată în fibre. Consumat de zmeură previne răceala, frisoanele şi durerile de cap. Fibrele insolubile ale zmeurei ajută la menținerea greutății corpului, iar cele solubile scad nivelul colesterolului din organism, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime și prevenind unele afecțiuni severe.

Citeste si:
Top 6 cele mai frecvente carențe de vitamine și minerale
Top 6 cele mai frecvente...

Zmeura conține o cantitate mare de antioxidanți, vitaminele B1, B2 și B3, acid folic, cupru și fier. De asemenea, sunt o sursă bogată de vitamina C, magneziu și fibre. Consumul zilnic de zmeură poate preveni boli precum cancerul, obezitatea, afecțiunile cardiovasculare și infertilitatea.

Care sunt beneficiile afinelor

Afinele sunt destul de sănătoase și gustoase, iar acestea nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic. Afinele conțin o cantitatea semnificativă de antioxidanţi. Afinele au efecte antivirale și antibacteriene. Totodată, conțin foarte puține calorii faţă de alte fructe și sunt recomandate în aproape toate dietele, în special cele pentru persoanele cu diabet.

Afinele conțin cantități mari de vitaminele A, B6, C, E, K, calciu, magneziu, potasiu, dar și sodiu. Afinele mai conțin și antocianine, antioxidanți care le dau culoarea, resveratrol și quercitina. Acestea reduc și deterioarea AND-ului, protejând împotriva îmbătrânirii și a cancerului, protejeaza sistemul cardiovascular, îmbunătăţesc vederea și ajută la combaterea depresiei.

Citeste si:
Unul din doi români cumpără fructe și legume românești
Unul din doi români cumpără...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 August 2022 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.