În lumea alertă în care trăim căutăm cu toții rezolvări rapide, iar conceptul de mâncare sănătoasă poate părea destul de îndepărtat. Totuși, cum ar fi dacă mâncarea sănătoasă nu ar fi percepută ca un sacrificiu sau o rutină monotonă? Iată câteva recomandări pentru a mânca sănătos și diversificat.
Mănâncă legume și fructe
Nutriționiștii recomandă minimum cinci porții de legume și fructe pe zi, pentru a preveni afecțiunile cronice. Mai mult, aceste alimente sănătoase conțin fibre care oferă sațietate și te motivează să eviți gustările calorice.
Consumul de fructe și legume poate fi o joacă, dacă ai abordarea potrivită. Iată câteva trucuri pe care le poți folosi:
- Adaugă în iaurtul de la micul dejun câteva felii de banană sau fructe de pădure;
-
Ia un fruct sau un compot de fructe la desert;
-
Pune mai multe legume la supe, tocănițe și sosuri;
-
Înlocuiește gustările nesănătoase cu ardei roșu, morcovi, roșii cherry sau castraveți;
-
Decorează salatele cu felii de măr sau boabe de rodie pentru a le face mai atrăgătoare și apetisante.
Pregătește-ți prânzul de acasă
Pentru a-ți controla porțile și ingredientele, este indicat să îți pregătești prânzul de acasă și să îl pui într-o caserolă. Inspiră-te din rețetele sănătoase și delicioase pe care le găsești online sau în cărțile de bucate.
De asemenea, folosește-te de tichete de masă pentru a alege opțiuni echilibrate nutrițional atunci când mergi la restaurant. Acest lucru este cu atât mai oportun cu cât valoare tichet masa 2024 a crescut de la 35 de lei, la 40 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.
Secretul unui ten strălucitor: ce alimente trebuie să consumi
Combină alimentația sănătoasă și echilibrată cu activitatea fizică regulată, pentru o stare de bine care te va inspira să faci în continuare alegeri benefice.
Cumpără mai multă mâncare (sănătoasă)
Dacă alegi să cumperi mai multe alimente sănătoase, îți va fi mai ușor să mănânci sănătos atunci când ți se face foame. Fii realistă cu privire la cât timp ești dispusă să acorzi gătitului și limitează risipa alimentară.
De asemenea, dacă gătești, îți va fi mai ușor să mănânci sănătos, deoarece vei putea controla conținutul de sare, zahăr și grăsimi folosite.
În cazul în care ți se pare dificil să gătești, începe ușor, alegând să pregătești 1-2 feluri pe săptămână. În cazul în care nu ai mult timp la dispoziție, profită de weekend și gătește o cantitate mai mare de alimente pe care o poți, mai apoi, congela.
Importanța tensiometrelor de calitate pentru sănătatea cardiovasculară
Optează pentru cereale integrale
Alimentele din cereale integrale, precum pâinea, orezul și pastele, reprezintă o sursă de fibre care aduc nenumărate beneficii pentru sănătatea sistemului digestiv.
De asemenea, cerealele integrale contribuie la reglarea nivelului colesterolului și a glicemiei. Înlocuiește pâinea albă cu pâine din cereale integrale, pastele albe cu varianta integrală și orezul alb cu orez brun, quinoa, mei sau hrișcă.
Nu uita de pește
Include în dieta săptămânală 1-2 porții de pește, preferabil pește gras, precum somon, macrou, ton sau păstrăv. Aceste tipuri de pește conțin proteine și acizi grași Omega 3.
Prin înlocuirea unei mese de porc sau vită cu pește, contribui și la reducerea cantității de grăsimi saturate din alimentație. Citește continuarea pe Kudika.ro.
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Noi centre comerciale în țară. Românii de la K2 Retail Properties deschid...
Sursa: retail.ro
-
Americanii care alimentează companiile din România cu energie nucleară proprie
Sursa: green.start-up.ro
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Nintendo a dezvăluit oficial Nintendo Switch 2
Sursa: start-up.ro
-
Rugăciune de seară scurtă - Ghid complet pentru liniște sufletească
Sursa: garbo.ro
-
Povestea celebrei carpete Răpirea din Serai prezentă în toate casele...
Sursa: kudika.ro
-
Inteligența artificială de la IBM va dezvolta cosmetice sustenabile pentru...
Sursa: wall-street.ro