Borșul acru este licoarea utilizată pentru gustul deosebit al ciorbelor. Însă puțini cunosc că această băutură are proprietăți terapeutice datorită drojdiei de bere care ajută fermentaţia. Acesta conţine vitaminele din complexul B, vitaminele D şi H (biotina), enzime, minerale în forme uşor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sănătate, seleniu, dar, mai ales, crom.

Beneficiile borșului acru pentru sănătatea ta

Acest aliment este folosit în mare parte pentru pregătirea ciorbelor, însă deține o serie de beneficii pentru sănătate. Borșul de casă este un produs natural, extrem de bogat în enzime. Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta.

În cazul în care vă confruntați cu probleme cu ficatul sau cu bila, este recomandat să beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş acru. Pentru un efect mai bun, în cana cu borş adăugați o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Această licoare magică deține o popularitate mare datorită calităților sale purificatoare şi energizante, fiind un preparat natural cu o putere de vindecare miraculoasă. În mai multe zone ale țării există diverse tradiții legate de borșul acru.

Tradiții din zone ale României cu borșul acru

În regiunea Bucovina, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite cu borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, pentru a se spăla toate relele. Din bătrâni se spune că borșul acru îi scapă de deochi pe copii și le trezește pofta de mâncare.

Borșul acru este cunoscul ca cel mai eficient leac pentru persoanele mahmure. Odată consumat, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool, fiind un medicament natural care te scapă de durerile de cap, vomă și alte simptome incomode după o petrecere bună.

Citeste si:
Cum să îți detoxifiezi organismul în mod natural primăvara
Cum să îți detoxifiezi...

Această băutură mai este folosită și în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită, adjuvant în tuberculoză, alcoolism, indigestie, vomă, oboseală cronică.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Februarie 2022 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.