Glucometrul este un instrument foarte util pentru monitorizarea glicemiei la pacienții cu diabet zaharat sau prediabet. Acesta poate indica faptul că alimentația trebuie ajustată sau că schema de tratament trebuie modificată, astfel încât glicemia să fie menținută în limite normale. Normalizarea glicemiei pe termen lung este un obiectiv terapeutic important, pentru a reduce riscul de complicații ale bolii. Descoperă cum funcționează glucometrul și cum îl folosești corect!

Ce este glucometrul?

Glucometrul este un aparat portabil, de mici dimensiuni, care măsoară rapid nivelul glicemiei (glucoza din sânge), pe baza analizei unei probe de sânge. Aceasta este recoltată prin înțeparea vârfului degetului.

Există mai multe tipuri de glucometre. Unele dintre acestea sunt dotate cu sistem audio fiind recomandate persoanelor cu probleme de vedere. Altele prezintă memorie pentru înregistrarea rezultatelor pe termen lung sau chiar porturi USB sau bluetooth pentru a încărca informațiile pe computer (1).

Aceste dispozitive sunt disponibile în farmacii la prețuri accesibile. Spre exemplu, poți achiziționa glucometre de pe drmax.ro.

Cum folosești glucometrul?

Înainte de a începe, trebuie să știi că, pe lângă glucometru, este nevoie să pregătești următoarele:


  • teste pentru glicemie (sunt asemănătoare unor benzi de mici dimensiuni;


  • ac steril pentru glucometru și un stilou înțepător (întotdeauna se utilizează un ac nou);


  • vată și alcool medicinal (2).


Instrucțiunile generale de utilizare a glucometrelor presupun următorii pași:


  1. Igienizarea mâinilor


Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun înainte de procedură. Usucă-ți bine mâinile înainte de a recolta proba de sânge! Apa rămasă pe mâini poate dilua proba, ceea ce modifică rezultatul (2).


  1. Pornirea glucometrului și inserarea testului


Pornește glucometrul! De obicei, acest pornește automat odată ce introduci banda de testare în aparat (2).


  1. Antiseptizarea locului de recoltare


Folosește vată și alcool sanitar pentru a antiseptiza vârful degetului pe care urmează să îl înțepi. Acest lucru reduce riscul de infecții (2).

Citeste si:
Test nedureros pentru măsurarea glicemiei, dezvoltat de...
Test nedureros pentru...


  1. Recoltarea probei de sânge


Folosește stiloul înțepător și un ac steril pentru a înțepa vârful degetului. Poate fi mai puțin dureros să înțepi în partea laterală, în apropierea unghiei (2).


  1. Plasarea probei de sânge pe test


Strânge vârful degetului pentru a scurge o picătură de sânge pe tester (2).


  1. Tamponează cu alcool degetul


Pentru a opri sângerarea, tamponează vârful degetului cu vată îmbibată în alcool medicinal (2).

Rezultatul apare în câteva secunde pe ecranul glucometrului (2). Notează întotdeauna rezultatele pe o hârtie, dacă aparatul nu are memorie pentru înregistrarea acestora!

În general, glicemia trebuie să fie într-un interval de 80-130 mg/dl înainte de masă, până în 180 mg/dl după masă și până în 140 mg/dl la 2 ore după masă (1).

Citeste si:
Starea de somnolență de după masă. Ce înseamnă și ce spun medicii
Starea de somnolență de după...

În orice caz, este important de știut că glucometrele sunt de mai multe tipuri. Aceste instrucțiuni sunt generale, dar nu se potrivesc tuturor dispozitivelor (2). Citește întotdeauna instrucțiunile producătorului înainte de a începe să utilizezi un glucometru!

De asemenea, asigură-te întotdeauna că folosești teste valabile (care nu sunt expirate).

Când îl folosești?

Frecvența și momentul zilei în care se utilizează glucometrul depinde de tipul de diabet zaharat, de tratament și evoluția bolii.

Spre exemplu, în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 1 poate fi nevoie de testare de 4 până la 10 ori pe zi. Este indicată testarea înainte și după mese, înainte și după activitatea fizică, înainte de culcare și uneori pe timpul nopții. În cazul celor cu diabet zaharat tip 2, medicul poate recomanda utilizarea glucometrului imediat după trezire, înainte de culcare, înainte de mese și la două ore după masă (2).

Citeste si:
Alimente care reduc riscul atacului de panică și cele care pot...
Alimente care reduc riscul...

Monitorizează-ți glicemia exact așa cum ți-a recomandat medicul.

Așadar, glucometrul este dispozitiv util pentru menținerea sub control a valorilor glicemice, care este simplu de utilizat și oferă rezultate rapide.

Referințe:


  1. Krans, Brian. “Blood Glucose Monitoring.” Healthline, Healthline Media, 18 July 2012, www.healthline.com/health/blood-glucose-monitoring. Accessed 3 Feb. 2023.


  2. “10 Steps for Using a Glucometer.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/how-to-use-a-glucometer-1087304. Accessed 3 Feb. 2023.



Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Februarie 2023 - 04 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.