Oamenii de ştiinţă din Australia au dezvoltat un dispozitiv pentru măsurarea glicemiei în cazul diabeticilor sub forma unei benzi nedureroase care verifică nivelul de glucoză din salivă.

Test nedureros pentru măsurarea glicemiei

Diabeticii, pentru a-şi monitoriza nivelul glicemiei, trebuie de obicei să se înţepe în deget de mai multe ori pe zi cu o lanţetă şi apoi să pună o picătură de sânge pe o bandă de testare. Cum este de aşteptat, unii bolnavi de diabet evită procedura dureroasă minimizând numărul testelor.

Noul test funcţionează prin integrarea unei enzime care detectează glucoza într-un tranzistor, care transmite apoi prezenţa glucozei, potrivit lui Paul Dastoor, profesor de fizică la Universitatea Newcastle din Australia, care a condus echipa de cercetători. Întrucât materialele electronice din tranzistor sunt cerneluri, testul poate fi realizat prin imprimare, la un cost scăzut, a mai spus Dastoor.

Testul a fost creat din întâmplare

''Sfântul Graal al măsurării glicemiei este procedură noninvazivă'', a spus Dastoor. ''(Acest test) deschide posibilitatea testării nedureroase, la costuri scăzute, a nivelului de glucoză şi sperăm că va aduce un viitor mai bun pentru bolnavii de diabet'', a precizat el.

Noul test, a spus Dastoor, a fost creat din întâmplare, în timp ce oamenii de ştiinţă lucrau la un proiect referitor la celule solare. Proiectul a obţinut finanţări de 4,7 milioane de dolari din partea guvernului australian, destinaţi construirii unui centru în care să fie produse trusele de testare după ce vor trece de testele clinice.

Tehnologia ar putea fi transferată în domeniul testării anti-COVID-19

Dastoor a mai precizat că tehnologia ar putea fi totodată transferată în domeniul testării anti-COVID-19 şi al testelor alergologice, hormonale, precum şi pentru depistarea cancerului. Universitatea colaborează deja cu Universitatea Harvard la un test pentru depistarea COVID-19 folosind o tehnologie similară, însă ceea ce îi entuziasmează pe oamenii de ştiinţă este potenţialul pe care senzorii îl prezintă pentru realizarea altor teste.

Citeste si:
Inovație în medicină! Oamenii de știință au creat un embrion sintetic
Inovație în medicină! Oamenii...

''Cred că va schimba felul în care ne raportăm la dispozitivele medicale în special în ceea ce priveşte senzorii, întrucât pe aceştia îi putem imprima la un cost remarcabil de scăzut'', a subliniat Dastoor, potrivit Agerpres.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iulie 2021 - 11 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.