În pragul sărbătorilor de iarnă, este greu să ne abținem de la bucatele de pe masa festivă și avem tendința de a exagera cu mâncarea. Iată ce ne sfătuiesc medicii în materie de alimentație în această perioadă.

Ce spune acest fenomen despre propriul organism? Prea multă insulină ajunge la creier. Ne uităm și culinar spre sărbătorile care vin. După o masă copioasă, glicemia crește foarte mult. Ca să o echilibreze, pancreasul trimite în circulație o cantitate mare de insulină.

„Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină care ajunge și la creier.”, spune Ștefan Voicu, Facultatea Chimie Aplicată.

Vă apucă somnul după o masă? Propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente! În toată perioada de sărbători, dacă vă doriți mese bogate, încărcate, nu le luați tocmai seara. 70% din tot colesterolul din organism este produs, de fapt, de propriul ficat. Restul vine din alimente.

„Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă. Din această cauză și medicația care blochează secreția de colesterol se administrează seara. Ficatul are posibilitatea să blocheze secreția de colesterol dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi. Dacă mâncăm repetat seara, nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare!”, Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Următoarea mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial, apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.

Așadar prea multă mâncare seara? Insulina bombardează creierul. Ficatul își distruge receptorii de colesterol. Grăsimea sapă în vase. Din acest motiv, încercați ca regalul culinar de Crăciun să aibă loc dimineața și la prânz. Nu seara, repetat, precizează stirileprotv.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Decembrie 2020 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.