În pragul sărbătorilor de iarnă, este greu să ne abținem de la bucatele de pe masa festivă și avem tendința de a exagera cu mâncarea. Iată ce ne sfătuiesc medicii în materie de alimentație în această perioadă.

Ce spune acest fenomen despre propriul organism? Prea multă insulină ajunge la creier. Ne uităm și culinar spre sărbătorile care vin. După o masă copioasă, glicemia crește foarte mult. Ca să o echilibreze, pancreasul trimite în circulație o cantitate mare de insulină.

„Ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă este exact această cantitate de insulină care ajunge și la creier.”, spune Ștefan Voicu, Facultatea Chimie Aplicată.

Vă apucă somnul după o masă? Propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente! În toată perioada de sărbători, dacă vă doriți mese bogate, încărcate, nu le luați tocmai seara. 70% din tot colesterolul din organism este produs, de fapt, de propriul ficat. Restul vine din alimente.

„Colesterolul se produce noaptea, așa vrea ficatul să îl producă. Din această cauză și medicația care blochează secreția de colesterol se administrează seara. Ficatul are posibilitatea să blocheze secreția de colesterol dacă noi introducem prea multă mâncare, prea multe grăsimi. Dacă mâncăm repetat seara, nu mai poate să capteze colesterolul din mâncare!”, Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.

Seara, receptorii de colesterol din ficat, cei care simt colesterolul din alimente, scad sau devin incapabili! Următoarea mișcare? Colesterolul rămâne liber în sânge. Îi place să intre în vase, unde produce inflamație ințial, apoi depozite. Boala se numește ateroscleroză.

Citeste si:
Cum să mâncăm de Crăciun ca să nu ajungem la urgențe
Cum să mâncăm de Crăciun ca...

Așadar prea multă mâncare seara? Insulina bombardează creierul. Ficatul își distruge receptorii de colesterol. Grăsimea sapă în vase. Din acest motiv, încercați ca regalul culinar de Crăciun să aibă loc dimineața și la prânz. Nu seara, repetat, precizează stirileprotv.ro.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.