Atât angajatorii, cât și angajații trec prin vremuri grele, care implică schimbări radicale și măsuri luate cât mai rapid cu putință. Munca de acasă, șomajul tehnic și restrângerea bugetelor sunt doar câteva dintre acestea, iar efectele pandemiei sunt încă incerte. De asemenea, perioada în care companiile și angajații trebuie să își organizeze diferit activitatea poate fi mult mai lungă decât se preconizează. Iată câteva dintre schimbările necesare la nivelul oricărei companii la momentul actual:

Munca remote ajunge pe primul plan

Virusul Covid-19 s-a răspândit cu o viteză amețitoare, luând țări și întregi continente prin surprindere. Multe dintre companiile din lume abia începeau să implementeze posibilitatea muncii de acasă sau să angajeze oameni remote. Ei bine, acum există o nevoie reală pentru implementarea acestor practici.

Angajații trebuie să practice distanțarea socială, iar oprirea activității nu este o soluție pentru cei care au posibilitatea să muncească de la distanță. Luate din timp, astfel de măsuri pot ajuta la salvarea unor vieți și, cu siguranță, încetinesc ritmul de răspândire a bolii.

De asemnea, freelancerii sau liber profesioniștii trebuie să înceapă să se retragă spre biroul de acasă. Dacă, până acum, spațiile de coworking erau atracția principală, ei trebuie să se concentreze pe munca întreprinsă în izolare. Aceste spații își vor recâștiga popularitatea odată cu revenirea la normal, deoarece tot mai multe companii aleg acum să angajeze personal remote. Companiile pot învăța astfel mai multe despre munca de la distanță și despre cum angajații pot fi la fel de productivi, ba chiar mai motivați atunci când lucrează de acasă sau dintr-un mediu familiar și relaxant.

Puterea de a lua decizii se extinde

Directorul executiv al unei firme trebuie să împartă responsabilitățile diferit într-o perioadă de criză. Planurile se schimbă radical, iar această putere nu poate sta în mâna unei singure persoane atunci când deciziile trebuie luate rapid. Un adevărat lider știe să identifice momentele în care trebuie să aleagă o echipă responsabilă de organizare în perioada dificilă imediat următoare.

Răspunsul la situațiile limită nu poate îngheța activitățile companiei, iar, cei care urmează să se ocupe de luarea deciziilor au nevoie de abilități excelente de a se adapta situației și de a învăța cât mai repede din greșelile care apar pe parcurs. Totodată, aceștia trebuie să poată organiza echipele și angajații companiei, inspirând la calm. Liderii tind să pară prea încrezători în momentele de criză și pot pierde încrederea angajaților, așa că trebuie să găsească cei mai buni oameni pentru rolurile esențiale din companie.

Citeste si:
Natalitatea în România, cel mai scăzut nivel din ultimii 134 de ani
Natalitatea în România, cel...

Tehnologia detronează deplasările

Măsurile excepționale adoptate la nivelul Uniunii Europene, dar și în alte continente ale lumii arată că situația nu poate fi controlată fără schimbări majore în stilul de viață. Dacă munca multor oameni presupunea, până acum, multiple deplasări și călătorii, acum totul trebuie rezolvat în videoconferințe sau prin telefon.

Posibilitățile pe care angajații le au acum la dispoziție pentru a-și continua munca și canalele oferite de tehnologie arată că flexibilitatea este soluția. Liderii adevărați sunt mereu la curent cu canalele de comunicare pe care angajații și clienții le au la îndemână și trebuie să privească aceste măsuri cu optimism. Atunci când compania are de câștigat, schimbările sunt binevenite. Investițiile spre astfel de tooluri sunt necesare și pe viitor, când situația de criză se încheie. Satisfacția angajaților și dorința lor de a încerca ceva nou și la îndemână trebuie să fie pe primul plan pentru orice companie, iar perioadele grele nu fac decât să scoată la lumină modalități inovatoare de a munci.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

Așadar, companiile trebuie să dea dovadă de creativitate și flexibilitate în ceea ce privește gestionarea unei perioade de criză. Viitorul este incert pentru piața muncii, iar economia va avea nevoie de eforturi susținute pentru a se redresa. Angajatorii au acum șansa de a face un pas în față spre modernizare, prin implementarea unor măsuri esențiale, adaptate la nevoile societății.


Despre autor:


Ultima actualizare: 2 Aprilie 2020 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.