Creșterea productivității este un obiectiv care-i preocupă în egală măsură pe fermieri și pe cercetătorii din domeniul agricol. Dacă analizăm rezultatele campaniilor agricole din urmă cu mai mulți ani, vom constata că s-au făcut progrese în această direcție, însă aceasta nu înseamnă că mai bine de atât nu se poate.

Există o serie de soluții pe care orice fermier le poate pune în aplicare pentru a îmbunătăți productivitatea culturilor agricole. Dacă nu le-ai aflat încă, te punem la curent în rândurile ce urmează.

Folosește material săditor de calitate

Fără semințe de cea mai bună calitate nu poți spera la o productivitate ridicată, și de aceea, alegerea materialului săditor are o importanță majoră. Trebuie să alegi semințe din soiuri superioare, recunoscute ca având o productivitate ridicată și o rezistență sporită la boli și dăunători.

Semințele trebuie să fie bine uscate, să nu aibă coaja crăpată și să nu prezinte urme de mucegai sau alte boli. De asemenea, foarte important este ca semințele să fie tratate înainte de momentul însămânțării.

Ideal este ca tratamentul să se aplice cu trei săptămâni înainte însămânțării, pentru a lăsa timp semințelor să se usuce și să absoarbă substanțele active.

Fertilizează la timp

Pentru a se dezvolta, plantele de cultură au nevoie de hrană suficientă iar nutrienții necesari se găsesc în sol. Aici ajung prin intermediul îngrășămintelor, care conțin toate substanțele necesare în hrana plantelor. Administrarea de îngrășăminte se numește fertilizare și este un alt factor de care depinde productivitatea unei culturi.

Fertilizarea de bază se face în sol, înainte de semănat, folosind îngrășăminte pe bază de azot, fosfor potasiu, magneziu, calciu și sulf. Totodată, se administrează și o serie de minerale numite microelemente, însă absorbția acestora poate fi împiedicată din diverse cauze.

Citeste si:
Soluții eficiente care duc la creșterea productivității în cadrul...
Soluții eficiente care duc la...

De aceea se aplică și fertilizare foliară, care se administrează sub formă de soluție, prin stropire la nivelul frunzelor. Rezultatele folosirii îngrășămintelor foliare pentru plante apar într-un timp scurt, întrucât substanțele nutritive se absorb mai rapid prin frunze, în comparație cu cele extrase din sol, prin rădăcină.

Înlătură buruienile

Buruienile lăsate să crească necontrolat afectează semnificativ productivitatea, putând provoca pierderi majore. Acestea răsar spontan și se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât plantele de cultură, consumând totodată resursele de apă și substanțe nutritive din sol.

De aceea, buruienile trebuie combătute încă din primul moment, iar pentru aceasta se apelează la tratamente de erbicidare. Acestea se aplică atât înainte de momentul apariției buruienilor, cât și după aceea, fiind folosite substanțe cu mod de acțiune diferit.

Citeste si:
Regula de două ore a lui Einstein: De ce este bine să îți lași...
Regula de două ore a lui...

Cele din prima categorie acționează asupra semințelor de buruieni din sol, pe care le opresc din germinare, fiind denumite erbicide preemergente. Cele din a doua categorie sunt erbicide postemergente, care se aplică direct pe buruieni, după ce acestea au răsărit.

Protejează culturile împotriva bolilor și dăunătorilor

Dăunătorii și bolile provocate de diverși agenți patogeni sunt alte două cauze ale productivității scăzute. La fel ca în cazul buruienilor, dacă nu se iau măsuri imediate, atacurile se extind rapid la nivelul culturii, iar pagubele sunt irecuperabile.

Astfel de situații pot fi evitate prin monitorizarea culturilor pentru a depista din timp primele semne ale atacurilor, și aplicarea de tratamente fitosanitare adecvate.

Produsele insecticide acționează împotriva dăunătorilor, în timp ce fungicidele combat ciupercile parazite și bacteriile care cauzează boli ale plantelor. În funcție de tipul soluțiilor folosite, tratamentele acționează atât în scop preventiv cât și curativ.

Citeste si:
Canon uniFLOW Online: Creșteți productivitatea cu servicii de cloud
Canon uniFLOW Online:...

Există insecticide și fungicide sistemice - care acționează din interiorul plantelor după ce sunt absorbite în țesuturile vegetale – și substanțe de contact – care acționează ca un scut pe suprafața părților vegetale.

Dacă vei avea în vedere toate aceste detalii, te vei putea bucura de o recoltă bogată, care să îți compenseze toate eforturile făcute pe parcursul întregii campanii agricole.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.