Cumpărarea unei locuințe este un vis care poate deveni realitate cu ajutorul resurselor potrivite și al unei organizări financiare riguroase. Scopul final pe care îl ai, când strângi bani, este să ai un cămin al tău sau să-ți întemeiezi o familie pe o bază cât mai puternică. Este important să iei în considerare cheltuielile adiționale, pe lângă creditul imobiliar necesar. Acestea se pot ridica la sume semnificative, în special în ceea ce privește avansul pe care îl datorezi constructorului, înainte de plata cea mare. Iată câteva sfaturi pentru a te pregăti din punct de vedere financiar:

 

Găsește cea mai potrivită soluție pentru tine

Avansul reprezintă diferența dintre prețul de achiziție și finanțarea primită de la stat, în cazul programelor precum Noua Casă. Legea stipulează că se percepe un minimum de 15% din sumă, în cazul locuințelor noi, și minimum 5% din costul celorlalte tipuri de locuințe. Ofertele de creditare sunt, însă, diverse, iar înainte de a decide, trebuie să investighezi toate opțiunile pe care le ai și să ajungi la cea care ți se potrivește din toate punctele de vedere.

De asemenea, contează și felul în care te pregătești pentru avansul pe care îl vei datora. Poate ai primit, moștenit sau încasat o sumă importantă de bani pe care o poți depozita într-un cont. În acest caz, alege depozitul online, la care poți aplica printr-un simplu click. În acest fel, banii tăi sunt păstrați în siguranță și te bucuri de dobânda aferentă. Practic, banii pe care îi depui lucrează pentru tine și te ajută să câștigi un procent important la suma de care ai nevoie pentru avans. Poți face acest pas indiferent de suma pe care vrei să o depui și să revii la data scadentă pentru a adăuga o parte din banii strânși prin economii.

Economisește zi de zi

Suma pe care o ai deja disponibilă te poate ajuta să faci un calcul aproximativ privind cheltuielile care apar la achiziționarea primei locuințe. De exemplu, nu uita că, pe lângă avans, vei datora diferite taxe, precum comisioane de analiză a dosarului, taxe notariale, depozite colaterale. Acestea implică o responsabilitate în plus, pe care o ai cu mult timp înainte de semnarea ultimelor documente. Privește acest aspect ca pe o oportunitate de a te pregăti cât mai bine pentru acest pas. Economiile de zi cu zi, pe care le poți depune ulterior în contul de la bancă, te vor ajuta să faci pași mici spre visul tău. Poți începe să le faci chiar înainte de a decide, concret, dacă sau când vei aplica pentru un credit imobiliar.

Nu uita că ai nevoie de obiective realiste. Ține cont de salariul pe care îl ai, de suma pe care o poți economisi lunar și de creditul pe care îl vei putea primi, în funcție de venit. În acest fel, poți calcula perioada și cât ar trebui să economisești. Este important să nu te descurajezi dacă termenul pare foarte lung sau suma respectivă, imposibil de atins, deoarece ai toate șansele să fii plătit mai bine la următorul loc de muncă sau să primești o sumă considerabilă de bani când te aștepți mai puțin. Economiile sunt mereu o idee bună și îți vor sprijini eforturile financiare.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Analizează-ți obiceiurile și felul în care cheltui bani lunar

Pregătirea pentru procesul de achiziționare a unei locuințe implică organizare. La nivelul finanțelor personale, poți fi chibzuit în ceea ce privește cheltuielile, iar acest aspect te poate ajuta să analizezi posibilitățile pe care le ai. Obiceiurile financiare lunare îți oferă o idee destul de bună despre ceea ce trebuie să schimbi dacă vrei să ai suficienți bani pentru a acoperi avansul și restul taxelor. În special dacă îți lipsește doar o sumă specifică pentru a ajunge la obiectivul tău, un plan bazat pe analiza obiceiurilor financiare te va ajuta să ajungi mai rapid sau mai sigur la scopul final.

Rata lunară pe care o vei plăti chiar și după cumpărarea locuinței trebuie să se încadreze în suma pe care ți-o permiți lunar, fără a te pune în situații neplăcute. De aceea, este important să acorzi atenție detaliilor legate de felul în care îți gestionezi finanțele.

Citeste si:
Baterii perfecte pentru baie: ce elemente să iei în considerare...
Baterii perfecte pentru baie:...

Avansul plătit în procesul de achiziționare a locuinței este necesar indiferent de suma pe care o cere constructorul. Asigură-te că ai un sistem de susținere, care îți permite să faci acest pas important pentru tine și familia ta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Noiembrie 2021 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.