Daniel van der Stoep, europarlamentar din partea Partidului Olandez pentru Libertate, critica coruptia de la vamile romanesti.

"De fapt, daca ar fi dupa noi, UE nu ar fi trebuit sa lase Romania sa intre in UE. Este o tara foarte corupta si aceste arestari nu fac altceva decat sa confirme acest lucru," a spus Van der Stoep, pentru Adevarul.

"Vama Siret este un punct de granita foarte important in Europa de Est si daca nivelul de coruptie este atat de inalt incat sa fie nevoie de 64 de arestari si o astfel de situatie s-a perpetuat ani la rand inainte sa fie descoperita, atunci nu ar trebui sa fie nimeni surprins daca nu sunt adeptul Romaniei in spatiul Schengen," a mai spus Van der Stoep.

Potrivit 9AM, premierul a reiterat totodata faptul ca Romania este pregatita sa adere la Schengen, deoarece a indeplinit toate conditiile tehnice, dar ca pot aparea probleme daca regula UE, conform careia de aceste conditii tehnice nu trebuie legate alte elemente, nu este respectata.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de 59 de persoane intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Totodata, au fost retinuti 54 lucratori de politie la PTF Siret.

Arestarea vamesilor de la Siret, in contextul evaluarilor Romaniei pentru Schengen, aminteste de actiuni similare, care au avut loc in 2006, la Otopeni si Ploiesti, in perioada premergatoare unui nou Raport al CE, dar care nici pana acum nu s-au finalizat din punct de vedere juridic.

Zeci de politisti si mascati, coordonati de ofiteri ai DGA si de procurori ai DNA, au descins, marti dimineata, in vamile Stamora Moravita (Timis) si Naidas (Caras - Severin), mai multi vamesi si politisti de frontiera fiind suspectati de luare de mita si inlesnire a traficului cu tigari din Serbia.


Ministrii Justitiei si cei ai Afacerilor de Interne din cadrul Uniunii Europene nu preconizeaza ca vor vota asupra unei decizii de a accepta Romania si Bulgaria in spatiul Schengen, cand se vor reuni, la 24-25 februarie, a declarat raportorul PE Carlos Coelho.
Citeste si:
Eugen Tomac cere Curții de Justiție a Uniunii Europene să anuleze...
Eugen Tomac cere Curții de...

Votul asupra intrarii Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen va fi unul negativ, sustine van der Stoep. "Pana la urma, aceasta este o decizie care va trebui luata de consiliul de ministri, insa eu si colegii mei din Parlamentul European vom vota impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen," a spus europarlamentarul olandez, care face parte dintre membrii PE neafiliati vreunui grup politic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.