Eugen Tomac este primul europarlamentar care a cerut în mod oficial ca votul Austriei contra intrării României în spațiul Schengen să fie anulat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Tomac cere anularea votului Austriei la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Astăzi, europarlamentarul Eugen Tomac a cerut în mod oficial Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului la Curtea de Justiție. Omul politic spune că libera circulație a mărfurilor și a persoanelor este o libertate fundamentală care stă la baza tratatului UE. Și chiar dacă România face parte din UE încă din 2005 și îndeplinește toate condițiile pentru aderare, țara nu are acces la aceste libertăți.

”Libera circulație a persoanelor și a bunurilor sunt libertăți fundamentale ale tratatului privind funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la Uniunea Europeană încă din 2005, aceste libertăți îi sunt, în continuare, negate. Deși România îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat în repetate rânduri încă din 2011, acest drept este și astăzi, încă o dată, încălcat.”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

Europarlamentarul spune că și Comisia Europeană, și Parlamentul European sunt de acord cu intrarea României în Schengen. Singurul „dar” este votul Austriei, care, după părerea lui Tomac este nejustificat.

„Comisia Europeană a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European, de asemenea. Singura instituție care refuză, fără nicio justificare, dreptul de aliniere a României cu celelalte state europene, este consiliul Uniunii Europene.”, a mai menționat Tomac.

Oficialul din România a cerut în mod oficial Comisiei Europene să se implice în acest subiect și să acționeze contra Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a anula votul Austriei.

„Prin urmare, cer Comisiei Europene să acționeze de îndată împotriva Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni antieuropene care încalcă tratatele Uniunii Europene”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac.

Citeste si:
Când am putea intra în Schengen. România e de acord să primească...
Când am putea intra în...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Decembrie 2022 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.