Austria este dispusă să ne ofere liberă circulație pe aeroporturile din Uniunii Europene, dacă îi luăm povara migranților ilegali din Siria și Afganistan. Ridicarea restricţiilor mai durează cel puţin până la primăvară, chiar dacă americanii s-au implicat şi au cerut Vienei să nu se mai opună.

Ministrul de Interne al Austriei a anunţat oficial pretenţiile Vienei, anume să trimită emigranții ilegali în România și Bulgaria.

„Din cei 50.000 de solicitanţi de azil de anul acesta, doar 150 au ajuns cu avionul (în Austria - n.r.), deci nu avem o problemă aici. Asta înseamnă că trebuie să securizăm mai bine graniţele terestre, cum putem face asta legal, depinde de autorităţile Uniunii Europene”, Gerhard Karner, ministrul de interne al Austriei.

Lista condiţiilor puse de Viena începe cu trimiterea în România a migranţilor afgani şi sirieni din Austria. Țara noastră trebuie să le ofere condiții ca să rămână aici. Apoi, austriecii vor triplarea polițiștilor de frontieră la granițele bulgaro-turce și româno-sârbe. Şi mai multe misiuni Frontex care ar însemna să atragem mai mulţi bani europeni. Bulgaria a respins oferta. Premierul Marcel Ciolacu este, însă, de acord.

„Cerinţele pe care le are Austria mie nu mi se par unele exagerate pentru că cu toţii ne dorim întărirea frontierei şi cu Bulgaria şi cu Ungaria, nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim - domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin al unui văr mai tânăr cu 10 ani”, Marcel Ciolacu, premierul României.

„Nu am discutat niciodată despre asta (condiţii - n.r.) şi nu acceptăm dacă rămâne aşa. Bulgaria respectă regulile generale europene, iar orice regulă suplimentară pentru România şi Bulgaria este complet inacceptabilă”, Nikolay Denkov, prim-ministrul Bulgariei.

Ciucă nu este de acord

Viena ne-a refuzat aderarea la Schengen pe motiv că lăsăm emigranții clandestini să ajungă în Austria. România a ripostat cu cifre. Cel mult două procente dintre migranți au călătorit prin România, majoritatea au mers prin Serbia și Ungaria.

Citeste si:
Austria a respins cererea șefei CE de a permite aderarea României...
Austria a respins cererea...

De la începutul anului, poliţiştii români de frontieră au oprit să iasă din ţară aproape 12.000 de emigranţi ilegali. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, nu este de acord să preluăm solicitanţii de azil ai Austriei în orice condiţii.

„Nu există sub orice formă, există formatul Dublin pe care România deja îl aplică cei care au fost identificaţi ca trecând prin România şi au ajuns fie că este vorba de Austria, fie că este vorba de altă ţară, ei revin în ţara de unde au pornit”, Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Intrarea în Schengen pe cale aeriană va avea loc în martie 2024

Chiar dacă negocierile politice nu s-au terminat, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, din martie 2024, vom intra în Schengen cu spațiul aerian. 17 aeroporturi internaţionale ar fi prima poartă spre spaţiul liber. Iar din a doua jumătate a anului, când Ungaria preia conducerea Consiliului European, să intrăm şi terestru.

Citeste si:
Vacanță la schi în Austria. Sfaturi pentru a alege o stațiune...
Vacanță la schi în Austria....

În toamnă, premierul României amenința să atace Austria la Curtea Europeană de Justiție pentru că țara noastră pierde șase miliarde de euro fiindcă nu este primită în spațiul european de liberă circulație.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 12 Decembrie 2023 - 09 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.