Austria a anunțat că își păstrează dreptul de veto pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen cu frontierele terestre.

Austria își menține în continuare veto-ul pentru România

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat că o includere completă a ambelor țări în spațiul Schengen ar fi „greșită în stadiul actual”. Oficialul spune că Viena nu impune condiții specifice celor două țări.

„Controalele la frontierele terestre sunt încă necesare”, a adăugat ministrul austriac.

Totodată, Karner susține că nu depinde doar de cele două țări intrarea lor în Schengen cu granițele terestre, nici criteriile pe care trebuie să le îndeplinească România și Bulgaria.

„Nu este vorba doar despre România și Bulgaria. Întregul sistem de migrație este în dezordine. Nu eu sunt cel care dă note în direcția României și Bulgariei. Eu militez la nivel european pentru un sistem funcțional. Iar acest lucru se va întâmpla doar dacă granița externă va fi protejată. Aceasta este, de asemenea, o parte esențială a noului pact privind azilul și migrația asupra căruia UE a convenit și pe care trebuie acum să îl punem în aplicare. Numai atunci va putea exista din nou o libertate deplină de circulație în UE”, a declarat Gerhard Karner.

Ministrul austriac a subliniat că se văd progrese în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei cu frontierele aeriene și maritime, însă nu este responsabilitatea Austriei să elaboreze un calendar al aderării.

„Este treaba Comisiei să se asigure că sistemul general funcționează”, a continuat el. „(Împreună cu România și Bulgaria) am făcut un pas înainte cu Air Schengen și, de altfel, și cu Sea Schengen. Și trebuie să continuăm să avansăm pas cu pas", a mai spus Karner.

După o bună perioadă de timp în care Austria s-a opus aderării României la spațiul Schengen, țara și-a dat acordul privind aderarea parțială a României și Bulgariei la Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Scopul țintă sunt însă frontierele terestre. Data stabilită la nivelul Uniunii Europene pentru aderarea la „Air Schengen” și „Sea Schengen” este 31 martie 2024.

Citeste si:
Austria a respins cererea șefei CE de a permite aderarea României...
Austria a respins cererea...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Ianuarie 2024 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.