Presedintele Traian Basescu a declarat ca priveste cu foarte multa deschidere doua dintre problemele ridicate de omologul sau moldovean:reducerea sumei pe care cetatenii Republicii Moldovei sunt obligati sa o prezinte la obtinerea vizei si marirea termenului de valabilitate al vizelor la cinci ani.

"Privim cu multa deschidere doua dintre problemele ridicate de domnul presedinte Ghimpu, in afara de multe altele, dar ma refer la cele cu impact direct asupra cetatenilor, una se refera reducerea sumei pe care cetatenii Republicii Moldova sunt obligati sa o prezinte la obtinerea vizei de acces in Romania, suma care acum se afla la nivelul de 500 de euro", a declarat seful statului roman dupa discutiile purtate cu omologu sau moldovean, Mihai Ghimpu, si o serie de ministri ai Guvernului Republicii Moldova.

"Va trebui sa analizam posibilitatea reducerii acestei sume in conditiile in care suntem obligati sa reducem cuantumul sumei pentru orice cetatean, nu numai penru cei ai Republicii Moldova, pentru a nu fi tratament discriminator. De asemenea, am luat nota de faptul ca presedintele interimar al Republicii Moldova solicita sa analizam posibilitatea acordarii unor vize romanesti pe termen mai lung, avand in vedere intrarea Romaniei in spatiul Schengen, vize care ar putea avea valabilitate pana la cinci ani conform solicitarii partii moldovene", a mai precizat Basescu, potrivit NewsIn

Seful statului roman a subliniat ca Romania va analiza aceste solicitari si le va trata cu maxima atentie si dorinta de a raspunde pozitiv, daca regulamentul Uniunii Europene permite acest lucru.

Presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, si-a exprimat ingrijorarea ca, dupa intarea Romaniei in spatiul Schengen, moldovenii nu vor mai putea trece Prutul.

"Sa nu ne fie greu ca, dupa doi ani dupa ce Romania intra in spatiu Schengen, sa nu mai putem sa trecem Prutul"
, a spus Ghimpu, apreciind ca dupa intarea Romaniei in spatul Schengen, aceasta va trebui sa se supuna unor reguli mai dure.

Parteneriat strategic pentru integrarea europeana a R. Moldova

Presedintele Traian Basescu si omologul sau moldovean Mihai Ghimpu au semnat marti un parteneriat strategic privind integrarea europeana a Republicii Moldova, Basescu subliniind ca drumul acestui stat catre Uniunea Europeana nu este in contradictie cu neutralitatea sa constitutionala.

Citeste si:
Tradiții și obiceiuri în Ajun de Crăciun: De sute de ani se...
Tradiții și obiceiuri în Ajun...

"Cel mai important document pentru Republica Moldova este declaratia comuna privind parteneriatul strategic pentru integrarea europeana a republicii Moldova. Acest document ne va oferi noua sansa sa incheiem si cu alte state membre ale Uniunii Europene un document care sa ne sprijine in realizarea obiectivului principal - integrarea europeana a Republicii Moldova", a precizat marti presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, la finalul intalnirii cu presedintele Traian Basescu.

"Declaratia comuna privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova in perioada urmatoare stabileste atat cadrul privilegiat al relatiilor bilaterale, cat si extinderea si aprofundarea cooperarii pe urmatoarele dimensiuni ale procesului de integrare europeana: dimensiunea politica, dimensiunea economica si dimenisiunea culturala. Parteneriatul strategic va avea drept instrument de implementare un plan de actiune care va fi convenit si semnat de catre prim-ministrii celor doua Guverne", a mentionat si presedintele Traian Basescu.

Citeste si:
Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire la Sistemul...
Bulgaria și România vor avea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.